Kolovoz 03, 2018 3604

Više od 800 mladih sudionika Europ’Raida put doveo u Vodice: Odlična promocija Vodica kao zanimljive i poželjne destinacije

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Već petu godinu za redom Grad Vodice je domaćin humanitarnoj avanturističkoj karavani Europ’Raid koja 30 godina starim automobilima Pegueot 205 obilazi Europu, otkriva njezine ljepote i posebnosti te donira školsku, sportsku i medicinsku opremu školama u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji i Bugarskoj.


Ova kulturna karavana započela je svoj put 28. srpnja u zapadnoj Francuskoj, a put koji će prijeći bit će dug 10.000 kilometara tijekom kojih će se provozati kroz 20 zemalja u 23 dana kada će završiti svoju avanturu u Parizu.

Jučer je 800 mladih sudionika Europ’Raida put doveo i u Vodice gdje su u vodičkom Moto klubu Okit sparkirali svoje Peguote, digli svoje šatore, pojeli grah koji im je pripremila udruga Mali Porat i družili se pod vedrim nebom vodičkih polja.

Benjamin Laidin, glavni organizator karavane otkriva nam kako rado dolaze u naš grad jer se ovdje uvijek osjećaju dobrodošlo, domaćini su izrazito ugodni, Vodice imaju prekrasnu arhitekturu, a nakon vožnje u prosjeku od oko 400 km dnevno jako se lijepo osvježiti u čistom i bistrom moru.

Pitali smo Benjamina kako su uopće došli na ideju putovanja starim autima po Europi, na što on odgovara:

“Nekoliko prijatelja i ja željeli smo putovati Europom kako bi upoznali naš kontinent, no u tom trenutku nije bilo nikakve organizacije koja bi tako nešto ponudila. Tako da smo odlučili nas 12 prijatelja krenuti sa 4 Peguota i ostvariti tu ideju. Kako smo većinom bili studenti, odlučili smo se baš za Peguot 205 jer je to poznati i jeftini francuski auto, a kada se pokvari, vrlo lako se i popravi.”

A da je ovaj projekt uspješan govori i činjenica da danas karavana broji 250 Peguota i skoro 800 sudionika.

euroraid (10 of 20).jpg

Do sada im je put bio odličan, jer je kako kaže bilo dobro vrijeme, dobre ceste i prekrasna mjesta za kampiranje.

Turistička zajednica Grada Vodica i Grad Vodice podržavaju ovaj projekt od prvog dana, no najveću ulogu imaju MK Okit i udruga Mali porat koja im osigurava ono najvažnije; smještaj i hranu.Luka Lipić, savjetnik za društvene djelatnosti Grada Vodica kaže kako su ovi mladi ljudi jako dobri gosti koje uvijek rado dočekuju jer je organizacija na vrlo visokom nivou;

“Kada karvana završi svoj posjet, ostave mjesto isto kakvo je i bilo. Jako su uredni i pristojni gosti tako da je suradnja sa njima svaki put izrazito uspješna i ugodna. Apsolutno nikakvih problema nema”, kaže Lipić.

Njegovo mišljenje dijeli i direktorica TZ Vodice, Anita Franin Pećarica koja ističe da joj je izrazito zadovoljstvo od prvog dana biti podrška ovim mladim ljudima koji žele upoznavati ljepote i kulturno bogatstvo Europe spajajući njezin istok i zapad te tako simbolizirati ujedinjenu Europu i solidarnost.

“Ovaj projekt je također i promocija našega grada i zemlje jer sudionici na svojim blogovima, facebook stranicama i profilima društvenih mreža objavljuju svoje fotografije i dojmove sa putovanja, a time stavljaju Vodice i Hrvatsku na kartu zanimljivih i poželjnih odredišta”, objašnjava Franin Pećarica.

Karavani u Peguotima 205 iduća stanica je Bosna, nakon koje će nastaviti dalje na jug, a svi koji bi im se možda htjeli pridružiti iduće godine mogu to učiniti preko njihove internetske stranice www.europraid.fr ili facebooka.

djelomob1.jpg