Kolovoz 14, 2018 2380

Vozači nedovoljno poštuju odredbe zakona o sigurnosti u prometu: Protekli tjedan kontrolirano 738 vozila i utvrđeno 342 prekršaja nepropisne brzine

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
S ciljem podizanja razine sigurnosti prometa na cestama proteklog tjedna, odnosno u vremenu od 6. do 12. kolovoza provedena je preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila kojom prilikom je kontrolirano je 738 vozila i utvrđeno 342 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila, od kojih je 240 prekršaja nepropisne brzine utvrđeno neposredno od strane policijskih službenika dok su 102 prekršaja utvrđena tehničkim sredstvima- automatskim uređajem za mjerenje brzine postavljenim uz prometnicu.

U sklopu istih aktivnosti, 10. kolovoza u vremenu od 14 do 20 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske intenzivnije je provedena ova ciljana akcija kada je kontrolirano je 225 vozila u utvrđeno 110 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila od kojih su 69 prekršaja nepropisne brzine utvrđeni neposredno od strane policijskih službenika dok je 41 prekršaj utvrđen tehničkim sredstvima- automatskim uređajem za mjerenje brzine postavljenim uz prometnicu. 

Obzirom na statističke pokazatelje ove tjedne akcije, kada je kontrolirano 738 vozila, a sankcionirano njih 240, a posebno 6-satne akcije 10. kolovoza kada je kontrolirano 225 vozila, a sankcionirano njih 110, upućuje na činjenicu da vozači nedovoljno poštuju odredbe zakona o sigurnosti u prometu, koji se odnose na propisanu brzinu kretanja vozila, a koja je najčešći uzrok prometnih nesreća s teškim posljedicama.

„Međutim, ako akciju promatramo kroz broj kontroliranih vozila, ova akcija je imala preventivan karakter, a što je i krajnji cilj svake policijske akcije, tim više jer ih najavljujemo putem medija. Osim preventivnog, ova akcija je imala i represivan karakter na što upućuje broj utvrđenih prekršaja, posebno ciljanih prekršaja nepropisne brzine. Međutim i represija je vid prevencije u odnosu na neodgovorne sudionike u prometu. „ – rekli su iz PU Šibensko kninske te upozoravaju vozače da pri vožnji poštuju prometne propise kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige i da tijekom vožnje ne koriste mobitele, jer samo odgovorno ponašanje je garant sigurnosti u prometu.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 14 Kolovoz 2018 10:56
djelomob1.jpg