Kolovoz 28, 2018 2702

Župan Goran Pauk u studijskom posjetu Danskoj i Švedskoj

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Šibensko-kninski župan Goran Pauk u svojstvu predsjednika Hrvatske zajednice županija od 27. do 29. kolovoza, uz brojne predstavnike lokalne i regionalne samouprave, komunalnog sektora i nadležnih institucija, sudjeluje u studijskom posjetu Danskoj i Švedskoj. Budući da je tema studijskog putovanja “Skandinavski model upravljanja komunalnom infrastrukturom” sudionici će imati priliku kroz neposrednu komunikaciju i dijalog saznati nešto više o inovativnim rješenjima i vidjeti primjere dobre prakse po pitanjima pametne lokalne infrastrukture, zelene infrastrukture i energetske učinkovitosti, održivih otoka, gospodarenja otpadom, kružne ekonomije, itd.

Danska je jedna od najrazvijenijih zemalja koja je u posljednjem desetljeću uspostavila uspješan model planiranja i provedbe avangardne okolišne i energetske tranzicije. 

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako je Danska najbolji primjer europske zemlje koja odskače od europskih prosjeka po pitanju održivosti i inovativnosti komunalnog sustava i dobrog višegodišnjeg planiranja. U prilog tomu ide i činjenica da se aktivno radi na infrastrukturi i strategijama kako bi Danska u budućnosti bila u potpunosti neovisna o fosilnim gorivima. Naime, udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji u Danskoj prije samo četiri godine iznosio je 26 posto, cilj za 2020. iznosi 30 posto, dok do 2050. Danska želi svu energiju dobivati iz obnovljivih izvora.

Prvog dana studijskog putovanja fokus je bio na pametnim gradovima, komunalnoj infrastrukturi, održivom gospodarenju otpadom, vodno-komunalnoj infrastrukturi te održavanju i upravljanju grobljima. Stoga je delegacija posjetila švedski grad Malmö kojeg odlikuju pametne energetske mreže i energetska učinkovitost. Slično kao i u slučaju Danske, i grad Malmö ima zacrtane ambiciozne ciljeve sadržane u Programu upravljanja okolišem do 2020. godine. Prema tom dokumentu, cijela zajednica će u potpunosti koristiti obnovljive izvore energije, bit će klimatski neutralan, a korištenje energije po osobi će se smanjiti za 20 posto.

West Harbour - naselje koje predstavlja odličan primjer održivog urbanizma, energetske učinkovitosti i gospodarenja otpadnim vodama i Sjölund Wastewater Treatment Plant (jedno od najvećih švedskih postrojenja koje obrađuje 1.350 litara vode u sekundi) samo su dio primjera koji pokazuju implementaciju najmodernijih razvojnih rješenja i korištenje svih raspoloživih kadrovskih i znanstveno-istraživačkih resursa, a koje su članovi delegacije prvog dana posjetili.

 

djelomob1.jpg