Rujan 03, 2018 3473

Otkrivena spomen ploča hrvatskom branitelju Željku Čubriću u Buliću

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Povodom 27.godišnjice pogibije hrvatskog branitelja Željka Čubrića ,Udruga 1. A .satnije 113.Šibenske brigade postavila je spomen ploču u Buliću kao trajni spomen na svog suborca.Tog kobnog dana 31. kolovoza 1991. srpski pobunjenici iz mjesta Kolarine bjesomučno su minobacačima granatrirali Bulić i tom prilikom granata je usmrtila pok .Željka. Program obilježavanja počeo je misom zadušnicom u crkvi sv. Ante u Buliću koju je predvodio mjesni župnik fra Božo Mandarić.

-U Evanđelju o Ivanu kaže Isus svojim učenicima „Došao je čas da se sin čovječji proslavi jer će ga otac proslaviti. Ako pšenično zrno padne na zemlju ono ostaje, samo ako pšenično zrno ne padne na zemlju ono ostaje , samo ako padne u zemlju ono umire i donosi obilat rod “ . Upravo je to taj plod, to je pšenično zrno našeg pok. Željka Čubrića koji je položio svoj život da mi imamo plodove, današnju slobodu i mir koji uživamo. Danas na jedan poseban način želimo se zahvaliti s ovom svetom misom i molitvom za njegov pokoj i reći veliko hvala što je dao sebe za svoju Domovinu –rekao je na kraju fra Božo Mandarić.

Nakon mise svi nazočni svečanim mimohodom su došli do mjesta stradavanja. Spomen ploču otkrila je supruga Vjera i sin Nikola.

DSC0016024.JPG

Vijence su položili i svijeće zapalili: Zamjenik gradonačelnika grada Benkovca Tomislav Klarica, načelnik općine Pirovac Ivan Gulam, načelnik općine Lišane Ostrovičke Ivica Musić, Udruga 1. A . satnije 113.Šibenske brigade, ratni zapovjednik 113.Šibenske brigade general u miru Mate Viduka, ratni zapovjednik Šibenske policije Nikola Vukošić, UHDDR Šibensko-kninske županije, Udruga SJP Jastrebovi, Udruga tenkista 113.Šibenske brigade Cobre, UHDDR Vodice, obitelj pok. Željka Čubrića, Udruga Pirovačke satnije, UDVDR Šibenik, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, načelnik Policijske postaje Benkovac Mario Brzoja, mnogobrojne braniteljske Udruge Zadarske i Šibensko-kninske županije. 

Fra Božo Mandarić blagoslovio je spomen ploču i dao je odrješenje za dušu pok.Željka.

-Ovdje smo se okupili da odamo najveću počast našem suborcu jer to je najmanje što možemo učiniti za njega a to je ova spomen ploča koju danas postavljamo na mjestu njegove pogibije. Udruga 1. A . satnije svim svojim suborcima postavila je spomen ploče i uvijek će obilaziti sva njihova vječna počivališta jer oni vječno žive u našim srcima i sjećanjima-rekao je predsjednik Udruge 1. A . satnije 113.Šibenske brigade Dragan Toljan –Tetajac.
Nakon završetka programa otkrivanja spomen ploče, Udruga 1. A . satnije 113.Šibenske brigade zajedno s Mjesnim odborom Bulić, pripremila je na malonogometnom igralištu prigodni domjenak za sve nazočne branitelje i uvažene visoke goste.

Tekst i foto:Marko Ledenko-Mane

 

djelomob1.jpg