Rujan 06, 2018 10711

Priopćenje nezavisnih vijećnika - Platforma MOST nezavisnih lista

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nezavisni vijećnici Platforme MOST-a Šime Bilan i Ivica Slavica putem priopćenja za javnost obratili su se mještanima Vodica i svojim glasačima, a vezano za njihov rad u Gradskom vijeću. Priopćenje donosimo u cijelosti ispod

 

Nastavno na opetovano ponašanje većine vijećnika u Gradskom vijeću Grada Vodica kojim se na sve moguće načine želi izbjeći konstruktivna rasprava, rad i djelovanje oporbenih ali i vladajućih vijećnika izabranih od strane građana Grada Vodica da zastupaju njihove ideje, vizije i promišljanja ovim putem Vas obavještavamo da nismo u mogućnosti prezentirati stavove i mišljenja naših glasača i ostalih zainteresiranih građana Grada Vodica kroz rad Gradskog vijeća Grada Vodica.

Nadalje, percepcija građana je da svi mi izabrani vijećnici snosimo odgovornost za sve radne procese kroz koje u mandatu prolazi naš grad te da mi kao vijećnici možemo nešto mijenjati. Nažalost, ne da ne možemo utjecati na odluke nego nemamo mogućnost ni sudjelovati u kreiranju istih izuzev kao promatrači kao i svi ostali sugrađani koji ponekad u medijima mogu pročitati planove i realizaciju određenih projekata.

Kako smo zaključili nakon mnogo pokušaja uspostavljanja kakve takve komunikacije s donositeljima odluka da jednostavno nema smisla kroz rad Gradskog vijeća više pokušavati ukazivati na probleme, opasnosti i ostale štetne radnje koje će dugoročno ugroziti funkcioniranje grada ovim putem Vas želimo obavijesti da ćemo sva saznanja o radu neznanih donositelja odluka putem priopćenja za medije prezentirati našim građanima.

Sigurni smo da naši sugrađani i to barem njih 98% nije upoznato s aktivnostima koje provode javnosti neznani donositelji odluka, te sukladno navedenom nisu niti u mogućnosti razlučiti što je dobro ili loše u upravljanju sustavom.

Kako su izvješća s sjednica Gradskog vijeća štura i površna te ne ogledaju realnu sliku stanja mi ćemo se potruditi kroz priopćenja izoštriti pogled na procese i planove koje imaju znani i neznani donositelji odluka.

Ono što po našem mišljenju bude dobro ćemo prihvatiti i zagovarati, a nešto što je loše i opasno za budućnost našeg grada ćemo kritizirati. Naši sugrađani će moći sami donijeti sudove o aktivnostima koje provode znani i neznani vlastodršci.Način na koji ćemo Vam se obraćati biti će vezan za naša saznanja iz materijala koje dobivamo u pripremi za sjednice kao i saznanja koja dobivamo iz raznih priopćenja i intervjua.

Želimo pošten i fer pristup kroz objektivnu informaciju kako bi sugrađani mogli izvući zaključke.

Za početak ćemo se osvrnuti na 8.sjednicu Gradskog vijeća i priopćenje vladajuće strukture na portalu Infovodice od 13.lipnja 2018.godine gdje je proračun prikazan u iznosu od 90.277.783,00 kuna što odgovara istini na rashodima dok izvorni prihodi, a to su oni trajni realni prihodi iznose redom:
-prihodi od poreza 27.375.000,00 kuna;
-prihodi od imovine 1.991.1 00,00 kuna;
-prihodi od upravih i administrativnih pristojbi po posebnim propisima i naknada 21.540.000,00kuna;
-prihodi od prodaje proizvoda i robe te pruženih usluga i prihodi od donacija 620.000,00 kuna;
-kazne, upravne mjere i ostali prihodi 1.650.000,00 kuna;
Sveukupno 53.176.100,00

Kad sve zbrojimo vidimo koliko iznosi realna prihodovna strana proračunu koja je daleko od 90 miliona kuna. Zaključite sami i promislite koja je informacija bitna, ona koliko smo potrošili ili koliko smo uprihodili. Standardna manipulacija brojkama. Morate znati da spadamo u jedan od najsiromašnijih gradova po osnovi prireza i poreza na dohodak što puno govori o strukturi gospodarstva, razvijenosti poduzetništva i obrta. Mi ćemo trošiti, a o povratu dugova će brigu voditi netko drugi u budućnosti. Mudro.

Važna je odluka s 8. sjednice Gradskog vijeća o zaduženju Grada Vodica u iznosu od 20 miliona kuna na rok od 10 godina po povoljnim kamatnim stopama. Jest, kamata je povoljna ali troškovi vrtića koji će narednih deset godina dosezati blizu 10 miliona kuna godišnje za svega 316 djece odnosno 265 upisanih i onih 51 koji su na listi čekanja. Po djetetu cijena koštanja vrtića iznosi 31.645.57 kuna godišnje ili 2.637.13 kuna mjesečno. Dobivenom iznosu treba dodati i participaciju roditelja. Zatim treba zaključiti da imamo jednu od najskupljih tržišnih cijena koštanja vrtića u RH. Odgovorno tvrdimo da bi u desetogodišnjem razdoblju imali troškove umanjene za minimalno 30 miliona kuna.

Važna je odluka s 9. sjednice Gradskog vijeća o otkupu 8038m2 zemljišta za potrebe izgradnje sportskih sadržaja u iznosu od 2.725.903,46 kuna. Pogađajte što slijedi, još jedan kredit od cca. 30 miliona kuna i velebne građevina koja će nas godišnje koštati dodatnih 2.000.000,00 kuna za redovno održavanje.

Prihvatni centar Račice još 2.000.000,00 kuna. Mišljenja smo da će proračun Grada Vodica biti opterećen do te mjere da će jedino rješenje biti drastično povećanje komunalnih i poreznih davanja.

Stoga pozivamo one koji donose odluke da nam javno obećaju da neće podizati komunalna i porezna davanja u svrhu plaćanja megalomanskih projektnih zadataka. Sugrađani moraju znati da novac koji se troši kroz proračun je VAŠ novac, novac građana Grada Vodica koji ste povjerili na upravljanje.

I za kraj ovog osvrta pohvaljujemo skidanje točke o sufinanciranju prijevoza učenika Osnovne škole "Vodice" s 9.sjednice Gradskog vijeća Grada Vodica kojom je bilo predloženo sufinanciranje prijevoza za jedan mali dio učenika, te predlažemo sufinanciranje svih korisnika prijevoza jer se radi o iznosu od svega 100.000,00 kuna godišnje što je kap u moru gore navedenih mega projekata. S jedne strane 50 miliona kredita može, a s druge strane 100.000,00 kuna za prijevoz učenika nema.!

Pohvaljujemo i subvenciju za nabavu školskog pribora za sve učenike iako način i model na koji je subvencija provedena je trebao biti malo promišljeniji.

O plaži "Vruje" ćemo dati osvrt kad se ista završi, podnese izvješće o utrošenim sredstvima i konačno se izda uporabna dozvola, barem ona privremena.

O kanalizaciji,septičkim jamama, turizmu itd. u slijedećim priopćenjima....

S poštovanjem,
Ivica Slavica, vijećnik GV-a Vodice
Šime Bilan, vijećnik GV-a Vodice

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 06 Rujan 2018 20:03
djelomob1.jpg