Rujan 07, 2018 2725

Grad Vodice domaćin ovogodišnje središnje svečanosti: Predstavljen Program obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Program obilježavanja 27. obljetnice Spomedana Rujanskog rata u Šibensko-kninskoj županiji predstavili su danas na konferenciji za novinare zamjenik župana Nikola Blažević, savjetnik za društvene djelatnosti Grada Vodica Luka Lipić i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

 

Šibensko-kninska županija Spomendan Rujanskog rata obilježava zajedno s udrugama branitelja iz Domovinskog rata te gradovima Šibenikom, Vodicama, Skradinom i Drnišom te općinama Unešić i Rogoznica.

„Ratni rujanski podvig bio je prekretnica ne samo za Šibenik, već i za čitavu Republiku Hrvatsku. U Šibeniku, na šibenskom mostu propao je plan o Velikoj Srbiji, a Domovinski rat dobio je novi vojni i moralni uzlet. Upravo u spomen na te dane, svake godine u rujnu prigodnim događanjima u našoj županiji želimo sačuvati od zaborava te dane ponosa i slave, ali i ispričati slavnu povijest stvaranja i obrane Republike Hrvatske generacijama rođenima nakon Domovinskog rata.“, kazao je zamjenik župana Nikola Blažević.
Kao i prethodnih godina, obilježavanje slavne bitke u Domovinskom ratu počinje komemoracijom kod Spomen križa na Velikoj Glavi i to drugu nedjelju u mjesecu rujnu, kako stoji u Statutu Grada Skradina, a ove godine je to 9. rujna.

R7.JPG

U organizacije Udruge Ruža hrvatska Žirje, održat će se manifestacija „Žirjanski dani ponosa i slave“ koja traje od 14. do 16. rujna, a u sklopu koje će se u petak 14. rujna u Katoličkoj osnovnoj školi održati javna tribina „Žirje…Šibenik…Ruža hrvatska…2018.“, s početkom u 18:00 sati.

Središnji dio programa održat će se 16. rujna u Vodicama gdje će rekreativnom biciklističkom vožnjom „Srcem protiv čelika“ koja počinje u 16:00 sati, te potom mimohodom branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika započeti obilježavanje. Nastavit će se komemoracijom i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. U 20:00 sati bit će prikazan film Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“, nakon čega slijedi prigodni kulturno-zabavni program uz nastup klapa Bunari, Oršulice i Bonaca.

U ponedjeljak, 17. rujna bit će položeni vijenci na šibenskom mostu kod kapelice Marinku Kardumu, nakon čega će, u 11:00 sati, šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić u katedrali služiti sv. misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje.

U okviru obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u ponedjeljak 19. rujna s početkom u 18:00 sati održati će se tribina „Ratni put 113. šibenske brigade“ aktiva povijesti šibenske Gimnazije Antuna Vrančića, te se pozivaju građani da iz prve ruke poslušaju kako je tekao ratni put ove slavne brigade.Program obilježavanja završava komemoracijom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji će se održati u petak 21. rujna, a istoga dana položit će se vijenci duž crte bojišnice: u Unešiću, Pakovom selu i Dragišićima.

Dosadašnjih je godina središnja proslava svake godine organizirana u drugom gradu. Međutim, na pripremnom sastanku za obilježavanje ove obljetnice dogovoreno je da će se od sljedeće, 2019. godine, središnja proslava svake godine održavati u Šibeniku, sjedištu Šibensko-kninske županije.

R1.JPG

 

PROGRAM OBILJEŽAVANJA OBLJETNICE SPOMENDANA RUJANSKOG RATA (1991. –2018.)

 Nedjelja, 09. rujna 2018.

 SKRADIN - Dan sjećanja na poginule branitelje u skradinskom zaleđu
10:30              Polaganje cvijeća, paljenje svijeća i molitva za poginule branitelje kod križa u Velikoj Glavi
11:15               Sveta misa kod kapele Gospe Fatimske u Dubravicama
12:30               Zajednički objed ispod maslina  

Manifestacija „ŽIRJANSKI DANI PONOSA I SLAVE 2018“ u organizaciji Udruge RUŽA HRVATSKA ŽIRJE, od 14. do 16. rujna

Petak: 14. rujna 2018.
18:00              Javna tribina „Žirje…Šibenik…Ruža Hrvatska…..2018“, Katolička osnovna škola, (Velimira Škorpika bb, Šibenik)
Subota: 15. rujna 2018.
10:00               Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, Trg. Andrije Hebranga, Šibenik
11.30               Polazak m/t „Lošinjka“ za otok Žirje, Trajektna luka Šibenik     

OTOK ŽIRJE – 27. obljetnica spomendana šibenske bitke

(Polazak iz Šibenika za Žirje u 11:30 sati trajektom iz šibenske luke, povratak za Šibenik u 21:45 sati)

  • Misa u crkvi Uznesenja BDM, polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu, posjet muzejsko-galerijskoj postavi u vojarni „Ruža Hrvatska“ i predstavljanje knjige SIMN

 Nedjelja:  16. rujna 2018.

10:00 – 16:00  Druženje branitelja na Visovcu i Skradinu    

 VODICE - SREDIŠNJA SVEČANOST

 Nedjelja, 16. rujna 2018.

16:00               Rekreativna biciklistička vožnja „Srcem protiv čelika“, BBK „Orlov krug“
18:30              Mimohod branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika
18:45              Komemoracija i polaganje vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu 
20:00              Prikazivanje filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“
20:45              Prigodni kulturno - zabavni program uz nastup klapa Bunari, Oršulice i Bonaca

 Ponedjeljak, 17. rujna 2018.

 09:30               Polaganje vijenaca kod kapelice Marinku Kardumu na šibenskom mostu
11:00              Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje koju predvodi biskup šibenski msgr. Tomislav Rogić u katedrali sv. Jakova u Šibeniku
15:00               Obilježavanje osvajanja vojarni „Oba dva – sve tri su pale“, Zečevo - Rogoznica
16:00               Polaganje vijenaca na mjesnom groblju u Rogoznici

Srijeda, 19. rujna 2018.
18:00              Tribina „Ratni put 113. šibenske brigade“ – aktiv povijesti Gimnazije Antuna Vrančića, Gradska knjižnica Jurja Šižgorića Šibenik

Petak, 21. rujna 2018.
9:00                 Komemoracija kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim

                        braniteljima iz Domovinskog rata, Trg. Andrije Hebranga, Šibenik

10:00               Polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj

Polaganje vijenaca duž crte bojišnice:

11:00               Unešić 
11:45               Pakovo Selo
12:35               Dragišići

djelomob1.jpg