Rujan 16, 2018 6214

U Vodicama obilježena 27. obljetnica Spomendana rujanskog rata

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Rekreativno biciklističkom vožnjom 'Srcem protiv čelika' koja je krenula s Trga hrvatskih mučenika danas popodne u Vodicama započelo je obilježavanje 27. obljetnice Spomendana rujanskog rata.

Program se nastavio mimohodom branitelja od Obale Vladimira Nazora do Trga hrvatskih mučenika gdje su Zajednički vijenac položili izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske, državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac; izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev i izaslanik Predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić.

Vijence su položili i braniteljske udruge, predstavnici Grada Vodica zajedno s predstavnicima županije Šibensko kninske, predstavnici PU Šibensko kninske, udruga majki poginulih branitelja i predstavnici političkih stranaka Grada Vodica

Navečer je održan prigodni kulturno-zabavni program uz podjelu vojničkog graha i nastup Klape Bunari te Ansambl Bonaca.

obljetnica rujanskog rata 20181 (6 of 6) (Custom).jpg

Grad Vodice svake godine obilježava Spomendan rujanskog rata kada je u rujnu mjesecu 1991. godine tzv. Jugoslavenska narodna armija potpomognuta domaćim Srbima napala šire područje Grada Vodica i Šibenika s namjerom da ih zauzme i tako Hrvatsku podijeli na dva dijela. Mnogo nadmoćnijem oklopljenom neprijatelju suprotstavili su se slabo naoružani hrabri branitelji. Srcem kontra čelika. Nakon teških borbi neprijatelj se povukao i Vodice i Šibenik su obranjeni. Srce je bilo jače od čelika.

U srcu su ostali duboki ožiljci, sjećanja i boli na one koji su svoj život utkali u stvaranje Hrvatske države. Obilježavanjem Spomendana rujanskog rata želi se sačuvati od zaborava dane ponosa i slave, a posvećeno je onima koji s nama ne mogu proslaviti blagdan slobode, iako su joj darovali svoje živote. Njihova hrabrost i žrtva neka bude pouka i nadahnuće svim budućim hrvatskim naraštajima.

 

djelomob1.jpg