Rujan 19, 2018 3619

Predstavljena je i izložba fotografija Tonča Juričev Grgina

U Splitu održano predstavljanje knjige prof. dr. don Josipa Mužića, Božićno čudo na Okitu

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Jučer, u utorak 18. rujna u Pinakoteci samostana Gospe od zdravlja u Splitu, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, održalo se predstavljanje knjige prof.dr. don Josipa Mužića, Božićno čudo na Okitu

Knjigu su predstavili autor knjige prof. dr. don Josip Mužić dok je u glazbenom dijelu Crkveni zbor župe sv. Križa Vodice izveo nekoliko crkvenih pjesama.

Kao i u Vodicama predstavljena je izložba fotografija Tonča Juričev Grgina, na temu fenomena božićnog cvjetanja klena kod crkvice Gospe od Karmela na brdu Okit.

Knjiga Božićno čudo na Okitu na preko dvjesto stranica uz fotografije na osnovu činjenica utemeljenih na povijesnim izvorima i istraživačkom radu don Josipa, sadrži i brojna svjedočanstva te govori o samoj povijesti Župe, izgradnji crkve na Okitu koja je dva puta rušena i tri puta građena te o čudesnom stablu klena.

Još sredinom 17. stoljeća na Okitu, brdu u neposrednoj blizini Vodica smještenom na putu prema Gaćelezima, izgrađena je prva kapelica posvećena Gospi od Karmela. Ona je kroz godine nadograđivana, a početkom 20. stoljeća uz pomoć novca australskih iseljenika izgrađeno je 14 postaja križnog puta do njegova vrha sa svetištem te bunar. Od ove prvotne crkvice nije ostalo ništa, jer je u Drugom svjetskom ratu uništena granatama talijanske mornarice. Narod se međutim, nije mirio s takvom situacijom. Sami su odmah nakon rata započeli izgradnju nove crkve, ali zbog nedostatka sredstava radovi su zaustavljeni. Skoro dvadeset godina kasnije, energični don Vjekoslav Kurent je, osnažen vjerom naroda i svojom tvrdoglavom upornošću, nikad obeshrabren negativnim odgovorima ondašnje komunističke vlasti, ishodovao dobivanje dozvole za gradnju novog Gospinog svetišta 1967. godine. Napokon je i vlast dozvolila izgradnju, a narod je predvođen svojim Pastirom, u zanosu vjere novu crkvu izgradio u samo dva mjeseca, uz veliki rad, trud i muku svih mještana, mladih i starih.

I taj je trud uskoro srušen, ponovno je simbol vodičke vjere stradao u novom ratu. Neprijateljske srpske granate iz topova, aviona i brodova padale su i uništile crkvu Gospe Karmelske u rujnu 1991. godine.

Odmah po završetku rata, 1995. godine blagoslovljen je kamen temeljac za izgradnju novog Gospinog svetišta na Okitu, ovoga puta po projektu našeg poznatog i cijenjenog arhitekta Nikole Bašića. Danas na Okitu stoji arhitektura čiju ćemo vrijednost tek spoznati. Vodičani su treći puta sagradili svoj „hrvatski Karmel“.

djelomob1.jpg