Rujan 20, 2018 2635

LAG More 249 nastavlja s projektom AgroYouth: Projekt okupio 36 mladih iz Makedonije, Italije, Rumunjske, Turske, Bugarske i Hrvatske

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Projekt je nastavak prošlogodišnjeg projekta AGROYOUTH. Cilj projekta je jačanje interesa nezaposlenih mladih osoba za bavljenje poljoprivredom i razvoj vlastite proizvodnje. Projekt je okupio 36 mladih iz Makedonije, Italije, Rumunjske, Turske, Bugarske i Hrvatske koji od 15. rujna – 24. rujna 2018. u Tisnom sudjeluju na radionicama na kojima raspravljaju o ruralnom razvoju, poljoprivredi i pokretanju vlastite poljoprivredne proizvodnje.

U sklopu projekta predviđen je posjet poljoprivrednim proizvođačima kako bi mladi ljudi stekli praktično znanje i iskustvo života u ruralnom području. Također će posjetiti turističke i kulturne sadržaje našeg područja.

Jučer, u srijedu 19. rujna sudionici su posjetili OPG Antonijo Pirija u Jezerima koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu ima u ekološkom uzgoju 300 stabala maslina, ima 25 koza i 3 magarca.

20180919_163748.jpg

Nakon toga posjetili su Muzej betinske drvene brodogradnje gdje su se upoznali sa svakodnevnim životom i tradicijom Betine i otoka Murtera. Za petak je planirana posjeta Vinariji Birin u Vodicama, te RZ Adria u Tribunju.

Jedan od rezultata projekta je izrada marmelada koju će sudionici projekta sami pripremiti i na taj način steći iskustvo vlastitog rada i kako ostvariti dohodak. Svoje napravljene marmelade prodavati će u nedjelju na Trgu Rudina u Tisnom, lokalnom stanovništvu i turistima te ih upoznati sa projektom AgroYouth Second edition.

I na kraju projektom se želi potaknuti mlade na neformalne metode učenja, rasprave, razmišljanje i zajedničko djelovanje, želi ih se motivirati na život u ruralnim područjima koji u današnje vrijeme donosi izazove ali nudi mogućnosti, te uz obrazovanje u poljoprivredi i zajedništvom mogu postići uspjeh u postizanju globalnog razvoja. U hrvatskoj grupi sudjeluje troje studenata Veleučilišta Knin, studija Poljoprivreda krša, a u talijanskoj grupi je šest studenata fakulteta Agronomije iz grada Salerno u koji na ovaj način stvaraju dodatna znanja i iskustva.

„Ovim putem se zahvaljujemo OPĆINI Tisno na gostoprimstvu i ustupljenom prostoru Društvenog doma za radionice.“ – poručili su iz LAG-a More 249Spomenimo, Agencija za mobilnost i programe EU na temelju Odluke o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2017. g. za program Erasmus+ - Ključna aktivnost 1 za područje mladih, rok 06.10.2017. godine prihvatila je projektni prijedlog LAG-a MORE 249.
Kroz ovaj projekt Lokalnoj akcijskoj grupi MORE 249 za provedbu projekta odobrena je financijska potpora u iznosu 22.720,00 €

 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 20 Rujan 2018 14:06
djelomob1.jpg