Rujan 21, 2018 3584 ŠKŽ

Komemoracijom kod Spomenika braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu i polaganjem vijenaca duž crte bojišnice završilo obilježavanje 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U povodu obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Šibeniku održana je komemoracija na kojoj je pročitano 269 imena poginulih, nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja, položeno cvijeće i zapaljene svijeće.

 

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća počast poginulim braniteljima odalo je izaslanstvo Šibensko-kninske županije predvođeno županom Goranom Paukom.
Uz članove obitelji stradalnika, na komemoraciji su sudjelovala brojna izaslanstva: Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s državnim tajnikom Ivanom Vukićem, gradova, općina, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije, vojske, HRM-a, Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji te političkih stranaka.

Molitvu odrješenja predvodio je don Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije, a počast poginulim braniteljima odala je počasna desetinu PU Šibensko-kninske i Šibenska gradska straža.

IMG_2632 (Custom).JPG

Vijenci i svijeće položeni su i kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj i duž crte bojišnice u Unešiću, Pakovu Selu i Dragišićima.

Podsjetimo se, na današnji dan prije 27 godina srušena su dva zrakoplova JNA na Šibenskom području uz legendarni uzvik 'obadva, obadva su pala' pok. Filipa Gaćine tada dvadeset trogodišnjeg hrvatskog branitelja. Dana, 22. rujna 1991. godine točno u podne oslobođen je Šibenski most, a 23. rujna 1991. godine u 11:27 prestala je zračna opasnost za šire područje Šibenika.

Spomendan slavne bitke u Domovinskom ratu nazvane Rujanski rat slavimo u znak sjećanja kada je obranjen Šibenik i kada su stvarani uvjeti za konačno oslobođenje zemlje. Time čuvamo dostojanstvo Domovinskog rata i živih sudionika i pobjednika tog istog rata, a iznad svega odajemo počast našim slavnim vitezovima koji su položili svoje živote na oltar Domovine.IMG_0363 (Custom).JPG

IMG_2611 (Custom).JPG

IMG_2613 (Custom).JPG

IMG_2625 (Custom).JPG

IMG_2657 (Custom).JPG

IMG_2667 (Custom).JPG

IMG_0289 (Custom).JPG

IMG_0315 (Custom).JPG

IMG_0328 (Custom).JPG

 

 

djelomob1.jpg