Rujan 28, 2018 3363

Saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev zalaže se da otočani imaju pravo na „plavi dizel“ za brodove i agregate

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Danas su u Hrvatskome saboru, usvojeni Prijedlozi zakona o otocima i zakona o trošarinama koji su bili u prvom čitanju. Prema zakonodavnoj proceduri, obvezala se Vlada RH da do drugoga čitanja razmotri i implementira prijedloge i mišljenja zastupnika iznesena u raspravi. 

Zastupnica Branka Juričev-Martinčev uvodno je naglasila dobar odjek prijedloga zakona o otocima među načelnicima i gradonačelnicima otočkih mjesta i gradova koji su najizravnije zainteresirani za njegove odredbe. Pohvalila je pritom sudjelovanje predstavnika jedinica lokalne samouprave u radnoj skupini za izradu zakona, što je iznimno dobrodošla praksa. Izrazila je uvjerenje da će resorna ministarstva, prilikom izrade pravilnika i ostalih podzakonskih akata ponovno u rad uključiti otočane.

„Naravno, svi mi bi bili zadovoljniji da je bilo moguće u sam Zakon uvrstiti puno više mjera i sredstava za razvoj otoka, no trebamo imati na umu da su mogućnosti određene i gospodarskom situacijom i limitirane Državnim proračunom“, rekla je zastupnica Juričev-Martinčev.

Kao posebno pozitivnu novost koju donosi ovaj Zakon, zastupnica je izdvojila 'Nacionalni plan za razvoj otoka' koji Vlada Republike Hrvatske donosi za razdoblje od sedam godina. U Nacionalnom planu, objasnila je, pobrojano je čak 17 otočnih programskih područja (od demografije, prometne povezanosti, vodoopskrbe itd.) koji su povezani sa Državnim proračunom tako da neće moći izostati konkretni projekti. Iste odredbe propisane su i za jedince lokalne samouprave čija se predstavnička tijela obvezuju donijeti samostalne planove razvoja otoka a izvršna osigurati provedbu. Financiranje tih planova, podcrtala je, također je raspodijeljeno u jednakim omjerima sa svim razinama vlasti što je također jasan znak da se ova Vlada obvezala aktivno sudjelovati i biti partner otočnim gradovima i općinama u rješavanju svih problema na otocima.

Govoreći o konkretnim odredbama za olakšavanje gospodarskih aktivnosti, a koje su navedene i u Zakonu o trošarinama kao aktivnosti od posebnog interesa za razvoj otoka, zastupnica je apelirala da se treba omogućiti korištenja 'plavog dizela' kao pogonskog goriva za one stanovnike koji svoje maslinike imaju na udaljenim otocima. Tako bi se žitelji otočnih područja izjednačili sa stanovnicima na kopnu koji mogu koristiti goriva koje je oslobođeno plaćanja trošarina za svoje traktore kojima dolaze do svojih posjeda. Podsjetivši na posjede na otocima i šibenskog arhipelaga koji nisu u mogućnosti biti spojeni na javnu električnu mrežu a njihove žitelji se bave gospodarskim aktivnostima, Branka Juričev-Martinčev otvorila je inicijativu prema Ministarstvu financija da se pokuša iznaći model kojim bi se poduzetnicima koji koriste agregate za dobivanje električne energije za gospodarske aktivnosti također omogućilo korištenje 'plavog dizela'.

„Pozdravljam“, rekla je zastupnica zaključno “što Zakon o otocima ispravlja i nepravdu prema otocima i otočićima koji su u sastavu razvijenih lokalnih središta. Tako su npr. otoci Prvić, Zlarin, Žirje i Kaprije koji su u sastavu gradova Vodica i Šibenika, zbog toga gubili bodove u apliciranju na različite projekte. Novom metodologijom taj će disbalans biti uvelike anuliran tako da će i takva naselja moći lakše i brži osigurati veća sredstva i ostvariti zajamčena prava“. 

Poslijednja izmjena dana Petak, 28 Rujan 2018 19:33
djelomob1.jpg