Listopad 05, 2018 3273

Godinu dana nakon havarije

Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv kapetana Tijata: Šteta koju je prouzročio skoro 2 milijuna kuna

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je 3. listopada podiglo pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela ugrožavanja posebnih vrsta prometa iz čl. 225. st. 5. u svezi st. 2. i 1. Kaznenog zakona. (4. 10. 2018.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da 31. siječnja 2018., kod rta Kobila na jugozapadnoj strani otoka Prvić, kao zapovjednik putničkog broda nije postupao u skladu s propisima o sigurnosti pomorske plovidbe odnosno postupio je protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom.

Tereti ga se da nije savjesno izviđao promatranjem radi potpune procjene situacije i rizika sudara, niti se kretao sigurnosnom brzinom da bi mogao poduzeti pravilnu i djelotvornu radnju za izbjegavanje sudara.

Kada se našao u položaju križanja kurseva s teretnim brodom koji je plovio iz suprotnog smjera, tako blizu da se sudar nije mogao izbjeći samo manevriranjem teretnog broda, tereti ga se da nije poduzeo radnju koja će najbolje pridonijeti izbjegavanju sudara, već je promijenio kurs u lijevo. Zbog nesavjesnog izviđanja i nepoduzimanja pravilnih radnji za izbjegavanje sudara došlo je do udara pramčanog dijela njegovog broda u lijevi bok teretnog broda čiji je član posade pao u more, a drugi član posade skočio s broda u more neposredno prije nego je teretni brod potonuo.

Opisanim je prouzročio štetu u iznosu od najmanje 1.937.549,00 kuna.

Tags
djelomob1.jpg