Listopad 05, 2018 5432

Demokratizacija kulture sjećanja: Mještani iznijeli svoja mišljenja o spomenicima na području Grada Vodica

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Večeras je u Gradskoj vijećnici u okviru projekta Demokratizacija kulture sjećanja održana radionica i javni razgovor na temu spomenika, sjećanja i zaborava.

Program je provodila umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon kojemu je cilj uvesti demokratsku raspravu o našem odnosu prema spomenicima, povijesti i spomeničkoj baštini kao i prikupiti stavove, mišljenja i iskustva građana - korisnika javnog prostora, a time i spomenika koji su u njemu smješteni, kako bi kultura sjećanja postao proces koji se gradi na temeljima stvarnih mišljenja i potreba građana.

Radionica u Vodicama održana je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Vodice.


U skladu s tim, posjetitelji radionice bili su pozvani da iskažu svoje mišljenje o spomenicima na području Grada Vodica.

Zanimljivo je bilo čuti da baš nitko nema pozitivno mišljenje o spomeniku “Žrtvama jugoslavenskog komunizma” koji se nalazi u blizini autobusnog kolodvora.

Komentari su bili različiti; lokacija spomenika nije primjerena, estetska vrijednost mu je upitna, a njegova mogućnost da pušta muziku i baca vodu svodi taj spomenik na kič.

Spomenik palim borcima NOB-a i žrtvama fašizma, odnosno onaj na rivi je, s druge strane bolje prošao među sudionicima radionice. Taj spomenik je tu od početka 70-ih godina 20. stoljeća, odrastali su uz njega i naprosto je simbol Vodica, dok je spomenik Anti Juričev Martinčev - Bobanu na ulazu u Vodice svima drag zbog njegove iskrenosti i cijele priče u pozadini.

U ovom javnom razgovoru sudionici su se dotakli i pitanja vodičkih bunara i njihovog mjesta u kulturnom i spomeničkom životu grada kada se došlo do zaključka da bi bilo potrebno na neki način oživjeti te točke u gradu i također vratiti šarm starih bunara prije njihove “modernizacije”.
Na pitanje kome ili čemu bi se trebao dići spomenik, jedan od odgovora bio je nekom umjetniku, kao što je na primjer Mile Mićin.Iz perspektive spomenika dalo bi se zaključiti da nam je javni prostor u Vodicama izrazito politiziran, pa i kada počnemo nabrajati imena glavnih trgova i ulica.

Ovakve rasprave potiču novi način promišljanja javnoga i kulturnog života od strane onih koji se to zaista i tiče - prosječnog stanovnika te se organizatori ovog projekta nadaju da će se u nekim budućim raspravama i javnim razgovorima posjećenost ovakvih radionica biti još i veća.

Poslijednja izmjena dana Petak, 05 Listopad 2018 22:56
djelomob1.jpg