Listopad 10, 2018 3622

Mogu se priključiti i roditelji iz Vodica: U Šibeniku kreće program Prirodno roditeljstvo i Rani osobni razvoj

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Jučer je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku održano predavanje “Prirodno roditeljstvo i cjeloviti rani razvoj” predavača Tomislava Kuljiša, cijenjenog terapeuta i osnivača Centra Prirodno roditeljstvo te IPD (Integral Personal Development) centra.
Spoznaja da izvor problema odraslih ljudi treba tražiti u ranom razdoblju života svakog pojedinca pokretač je njegovih aktivnosti u sklopu centara koji djeluju u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani, a od ovog tjedna programi će se početi provoditi i u Šibeniku.

 

Tomislav Kuljiš se tijekom 2 i pol sata “prošetao” kroz različite teme i pojmove bitne za razumijevanje koncepta prirodnog roditeljstva i integralnog osobnog razvoja, a kojima se zajednički nazivnik nalazi u naranijem dobu čovjekova života. 

Živimo u svijetu u kojem se pojedinci često osjećaju neshvaćeno, nemirno, nezadovoljno, neispunjeno, a program osobnog razvoja pruža znanja i alate kako dokučiti zbog čega je to tako, pa tako osvještavanjem i mijenjanjem doživljaja svakodnevnih situacija i osjećaja koji nas prate dolazimo do jedne nove kvalitete i punine života.

Vrlo zanimljive teze koje su bile iznijete ticale su se samog roditeljstva. Kuljiš je naglasio kako u Centru ne daju nikakve savjete na koji način i kojim metodama se djeca trebaju odgajati već je teza da roditelj treba krenuti sam od sebe, slušati svoj roditeljski instinkt i biti autentičan. Pa tako jedna rečenica koja je primjerice u Ljubljani izazvala veliko zanimanje i odobravanje bila je: ”Nije bitno da je mama dobra mama, već da je mama dobro” ili drugim riječima, ako je roditelj u miru i skladu sam sa sobom, takvo će biti i dijete bez obzira na metode ili “greške” u odgoju.

Također zanimljiva izjava koja je rezonirala među posjetiteljima bila je da se odrasla osoba uvijek gleda na način na koji je ona percipirala da je njezini roditelji gledaju. Drugim riječima, ako je roditelj primjerice bio izrazito kritičan, to će dijete kada odraste uvijek nositi samokritičnost u sebi misleći da je to njegovo prirodno stanje.

Ovakvim programima koji se sastoje od predavanja i tjelesno orijentirane terapije - jer su emocije pohranjene u tijelu - “restarta” se čovjekov sistem te mu se omogućava da bolje sagleda i razumije sebe pa onda i sve ostale koji ga okružuju.

U svakom slučaju je ovo tema koja je vrlo kompleksna i seže duboko u čovjekovu nutrinu, a svi zainteresirani koji bi htjeli nešto više saznati o ovome programu ili biti dio njega mogu se javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

djelomob1.jpg