Listopad 11, 2018 5205

Izuzetno otkriće: Na Kovči u vodičkom polju šibenski konzervatori otkrili zaboravljenu crkvicu

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Šibenski konzervatori dr. sc. Ivo Glavaš i Dijana Bolanča obišli su danas zaboravljenu crkvicu u Kovči u vodičkom polju

Na poticaj i prema informacijama don Olega Petrovića župnika Župe Njivice i voditelja Biskupijskog arhiva, konzervatori dr. sc. Ivo Glavaš i Dijana Bolanča obišli su zaboravljenu crkvicu u Kovči u vodičkom polju. Crkvica je jednostavna, gotovo kvadratna dimenzija 4,50 x 5,20 metara bez vanjske apside. Crkvica nije poznata u znanstvenoj i stručnoj literaturi.

Zanimljivo je da crkvica nije bila prikazana niti na najstarijem austrijskom katastru niti austrijskim topografskim kartama što znači da je bila već početkom 19. stoljeća napuštena.

„Teško je bez dodatnih istraživanja reći nešto više o tome kad je crkvica sagrađena, ali načelno se vjerojatno radi o objektu iz vremena poslije Osmanlija. Radi se o rijetkom nalazu posve zaboravljenog sakralnog objekta jer su manje-više svi podaci o crkvama u Šibensko-kninskoj biskupiji poznati. Zato je ovo otkriće izuzetno.“ – rekao je dr. sc. Ivo Glavaš

20181011_102204_HDR2.jpg

Na pitanje hoće se ići u dodatna istraživanja i obnovu crkvice, Ivo Glavaš nam je odgovorio kako za sada neće, međutim sve ovisi o Gradu Vodice hoće li pokrenuti taj postupak.

Nadamo se da obnovom ove crkvice krenuti što prije kako bi vodička sakralna baština bila obogaćena s još jednim objektom

Tags
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 11 Listopad 2018 17:23
djelomob1.jpg