Listopad 14, 2018 6792

U 80. godini napustio nas je Ante Roca, vizionar i jedan od pionira vodičkog turizma

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ante Roca rodio se 1938. godine u Vodicama. U Zagreb odlazi 1952.g., gdje završava srednju tehničku školu za arhitekturu. Na zagrebačkom Sveučilištu diplomirao je 1961.g. studij prirodnih znanosti, a četiri godine kasnije završava i ekonomski fakultet.

Ante Roca jedan je od prvih vizionara, čovjek koji je udario pečat razvoju hotelijerstva u Vodicama i time doprinio korjenitoj preobrazbi Vodica od malog poljoprivrednog mjesta u turistički prepoznatljivu destinaciju u Hrvatskoj.

Kao mlad školovan čovjek vratio se iz Zagreba pun novih suvremenih ideja, koje su se u tadašnje vrijeme činile i nestvarne, međutim veliki dio se i ostvario.

Gospodin Ante Roca bio je generalni direktor HTP Vodičanke, član Upravnog odbora Turističkog društva i Predsjednik Turističkog društva u jednom mandatu. Zaslužan je za izgradnju dva vodička hotela Punta i Olympia, a za svoj rad dobio je posebnu zahvalnicu na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 60 godina turizma u Vodicama 2015. godine

Sprovod dragog nam pokojnika bit će u ponedjeljak 15. listopada u 17 sati na mjesnom groblju Vodice

IMG_9302.JPG

S Antom Rocom posljednji intervju napravio je kolega Ante Talijaš 2012. godine dok je radio za Šibenski portal. Dio intervjua prenosimo ispod, a cijeli možete pročitati na ovom linku

– Te 1965. godine kada sam se iz Zagreba vratio u Vodice, ono je bilo siromašno mjesto, bez vodovodne mreže i asfalta. Bilo je to mjesto težačke orijentacije, s puno konja, tovara, mula, mazgi. Svaka kuća držala je svinje i imala kokošinjac. U takvim uvjetima, najveća pošast bile su na stotine tisuća mušica, komaraca i drugih raznoraznih insekata.

Stoga je prije bilo kakvih turističkih razmišljanja, trebalo mjesto očistiti od sve te silne gamadi. Nakon što sam Poljoprivrednu zadrugu preregistrirao u HTUP „Vodičanka, prvi mi je potez bio da sam angažirao iz svih krajeva Hrvatske dostupne službe deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije koje su temeljito pročistile Vodice.Paralelno smo krenuli i s izgradnjom vodoopskrbne mreže, u kojoj je svako kućanstvo sudjelovalo dobrovoljnim radom u vidu sedam metara prokopanog kanala ili, pak, novčanim prilozima. Tu, kao i ostalu infrastrukturnu mrežu podigli su sami Vodičani, bez ikakve pomoći sa strane. – ispričao je Ante Roca.

 

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 14 Listopad 2018 15:13
djelomob1.jpg