Studeni 17, 2018 4839

U mjesecu borbe protiv ovisnosti: Vodičani posjetili Zajednicu Cenacolo u Jankolovici i uručili im prikupljene donacije

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Prije 35 godina, točno na Blagdan Gospe od Karmela, svoju životnu misiju započela je časna sestra Elvira Petrozzi. Tog 16. srpnja 1983. godine dobila je od strane talijanskog gradića Saluzza na korištenje ruševnu kuću koju je uz pomoć dobrih ljudi preuredila u mjesto prihvata , ljubavi i služenja životu, mjesto koje je tijekom godina postalo izvor nade i uskrsnuća za mnoge izgubljene u svijetu tame i tuge, očaja i ovisnosti. Njena plemenitost i požrtvovnost u nastojanju da pomogne mladim ljudima u borbi protiv ovisnosti raznih vrsta, prvotno onih o drogama, a danas sve više i o kocki, video igricama i ekranima svih vrsta, prepoznata je u cijelom svijetu. To je urodilo time da su se tijekom godina kuće Zajednice Cenacolo, nazvane bratovštine, umnažale, prvotno u njenoj Italiji, potom u Europi i naposljetku širom svijeta.

Trenutno postoji 61 bratovština u 18 zemalja svijeta. Od tog broja osam ih je u Hrvatskoj, a nama najbliža je Bratovština sv. Nikole smještena u Jankolovici (u biogradskom zaleđu). Unazad desetak godina momci iz bratovštine u Jankolovici više puta posjećivali su Vodice i svjedočili o svojim životnim iskustvima.

Njihova potresna svjedočanstva Vodičani su mogli poslušati u hotelu Punta, Kulturnom centru i Gradskoj knjižnici Vodice sa kojom ih veže posebno dobar odnos i redovito obostrano posjećivanje. Jedno takvo dogodilo se i jučer.

U posjetu momcima iz Jankolovice otišli su Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Knjižnice, knjižničar Ivica Bilan i gospođe Gordana Bastić Kusanović i Dina Jerkov, majke čiji su sinovi kroz boravak u Zajednici uspjeli dobiti borbu svojih ovisnosti. Njih dvije su i nakon izlazaka sinova iz Zajednice ostale prisutne u cijeloj toj priči koju je osmislila sestra Elvira i vrlo aktivno sudjeluju u mnogim aktivnostima vezanima uz pomoć i savjete roditeljima koji se suočavaju sa istim problemima koje su i same nekoć imale.

Svi koji žele saznati nešto više o radu Zajednice i postupku ulaska u jednu od bratovština upućuju na Info centar Zajednice koji je otvoren svake srijede od 17 do 19 sati na adresi Ivana Gundulića 7 u Šibeniku (vjeronaučna dvorana na Baldekinu), a informacije se mogu dobiti i u vremenu od 10 do 22 sata na broj mobitela 099/5975-357.

Moto Info centra je: Radosno vas očekujemo u želji da vam pomognemo. I nama su pomogli.

Jučerašnju posjetu momcima, a trenutno je u Jankolovici smješteno njih 28, četveročlana vodičko-tribunjska delegacija iskoristila je i kako bi im odnijela donaciju koja je proteklih dana prikupljana u Gradskoj knjižnici Vodice.

Hvala svima koji su pripomogli da akcija bude što uspješnija. Inače, Zajednica ne prima nikakva proračunska sredstva, ni na državnom ni na lokalnom nivou. Članovi bratovština žive od onog što sami proizvedu na svojim poljoprivrednim imanjima.Moramo ih pohvaliti da uzgajaju vrhunsku salatu i marljivu brinu o raznim vrstama stoke i peradi. U svemu tome posvećuju veliku pažnju ekologiji. Jučer smo nekolicinu zatekli kako grade veliki zemljani komposter.

Dio atmosfere jučerašnje posjete zabilježili smo i fotoaparatom, a za vas smo pripremili i video intervju u kojem je sa trojicom momaka iz Bratovštine sv. Nikole u Jankolovici i sa gospođama Gordanom i Dinom porazgovarala Sanja Radin-Mačukat.

Koristimo ovu prigodu i da vas pozovemo da 26.11. dođete u Gradsku knjižnicu Vodice i poslušate predavanje pedagoginje Marine Grbić, specijalistice rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji, nazvano „Ekranitis“, o utjecaju ekrana na razvoj djeteta. Početak predavanja je u 17 i 30 h.

Tekst, foto i video pripremio za portal Infovodice Ivica Bilan

djelomob1.jpg