Studeni 20, 2018 3905

Predstavljen Zbornik "Faust Vrančić i njegovo doba" u Gradskoj knjižnici Šibenik

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku danas je predstavljen Zbornik radova sa Međunarodnog znanstvenog skupa Faust Vrančić i njegovo doba. Riječ je o zborniku radova s Međunarodnog znanstvenog skupa "Faust Vrančić i njegovo doba", održanog u Vodicama i Šibeniku u rujnu 2015. u povodu 400. obljetnice objavljivanja Novih strojeva Fausta Vrančića. Njegovo održavanje uz Šibensku biskupiju i Grad Šibenik financijski je podržala Šibensko-kninska županija.

IMG_4110 (Custom).JPG

Pored župana Gorana Pauka, pozdravnim riječima okupljenima na predstavljanju Zbornika među kojima je bio i šibenski biskup Tomislav Rogić, obratili su se Vilijam Lakić, ravnatelj Knjižnice i Ivana Skočić, ravnateljica Memorijalnog centra „Faust Vrančić“.

„Objavljivanjem Zbornika radova omogućeno je da Faust Vrančić svojim sugrađanima dade uvid u svoje bogato stvaralaštvo ali i da rezultate svoga rada i djelovanja ostavi u trajno nasljedstvo generacijama koje se tek trebaju upoznati sa brojnim dostignućima ovog iznimnog znanstvenika i inovatora“, kazao je župan Pauk te naglasio da Županija sa zadovoljstvom podržava projekte koji promoviraju Faustov život, lik i djelo.

Zbornik radova predstavila je dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju HAZU, kojoj je zbog iznimnog doprinosa u istraživanju i afirmaciji života i djela Fausta Vrančića ove godine Šibensko – kninska županija dodijelila priznanje Grb Šibensko – kninske županije.

IMG_4103 (Custom).JPG

Radovi su rezultat poslanja u namjeri da se predstavi izniman značaj Vrančića za hrvatsku kulturnu baštinu dajući uvid u njegov filozofski, lingvistički i hagiografski rad, kao i o intelektualnoj i kulturnoj povijesti doba u kojem je živio. Radovi u zborniku povezani su u tematske cjeline, poštujući raznolikost Vrančićeva bogatog opusa. U zborniku se nalazi dvanaest radova petnaest autora iz različitih područja. Obrađeni su Vrančićevi izumi iz Machinae novae, i predstavljeni kroz prizmu moderne 3 D tehnologije. Jezikoslovna skupina radova se bavi petojezičnim rječnikom. Treća skupina radova se bavi dosada malo istraženim Vrančićevim filozofskim radom, te njegovim izdanjima Logica nova i Etica Christiana. Tu su i radovi koji iz mikroperspektive prikazuju kulturne i duhovne prilike šibenskog zavičaja potkraj 16. stoljeća. Zatim tu su radovi koji prezentiraju fond obitelji Draganić-Vrančić u Državnom arhivu u Zadru i nepoznati dosad neistraženi arhivski dokumenti o životu i radu Fausta s posebnim osvrtom na Vrančićevo traženje patenata za svoje izume. Zbornik završava radom koji poziva na nova znanstvena istraživanja koja omogućava upravo vrijedna arhivska građa obitelji Draganić-Vrančić nastale u vremenskom rasponu između 1484. i 1921. godine.

DSC_0158 (Custom).JPG

Zbornik je objavljen u nakladi Memorijalnog centra "Faust Vrančić", a njegovo tiskanje uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja potpomogla je i Šibensko-kninska županija.

Tijekom predstavljanja uručene su zahvalnice svima koji su doprinijeli organizaciji i financiranju Međunarodnog znanstvenog skupa kao i objavljivanju Zbornika.

 

djelomob1.jpg