Studeni 21, 2018 3859

Donesen novi Zakon o otocima

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon gotovo dvadeset godina, danas je u Hrvatskome saboru, donesen novi Zakon o otocima kojim se donose brojna poboljšanja i uređuje novi način upravljanja razvojem hrvatskih otoka te se jasno definira njihova razvojna politika.

 

U tekst Konačnog prijedloga zakona, na inicijativu saborske zastupnice i predsjednice Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Branke Juričev-Martinčev, uvrštene su odredbe kojima se obvezuju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranje prihvatljivih troškova prijevoza otpada s otoka i sufinanciranje troškova izgradnje i opremanja građevina za gospodarenje otpadom na otocima.

„To će sigurno biti od iznimne važnosti i pomoći jedinicama lokalne samouprave. Naime, prijevoz otpada s otoka na kopno izaziva velike troškove, a zahtijevaju i posebne brodove. Što su otoci udaljeniji ti su troškovi veći. Otoci koji su zasebne jedinice lokalne samouprave -općine ili gradovi, teret financiranja isključivo bi snosili sami otočani. Otoci koji su pak u sastavu grada ili općine koja ima i svoj kopneni dio kao npr. Šibenik i Vodice mogu rasporediti taj trošak na građane cijelog svog područja. U prvom slučaju kad to plaćaju sami otočani , teret je prevelik, ali i ovaj kad se taj trošak dijeli na sve građane nešto je lakši za otočane, ali nekorektan za svo ostalo stanovništvo. Stoga ovakva odredba da Fond za zaštitu okoliša mora sufinancirati troškove prijevoza je od velike pomoći i iznimnog značaja za sve otočane jedinice lokalne samouprave ili one koje u svom sastavu imaju otoke.“ – rekla nam je Branka Juričev Marrtinčev

Do sada su jedinice lokalne samouprave na otocima bile pod velikim financijskim pritiskom za osiguravanje odvoza otpada s otoka što je, nažalost, ponekad rezultiralo s odlaganjem otpada na potpuno neprimjerenim mjestima, a i zagađenjem mora. Ovakvim smjerom, tijela središnje državne vlasti će pokušati, barem donekle, ublažiti visoke financijske obveze jedinica lokalne samouprave zbog specifičnosti svog geografskog položaja.

Također, na prijedlog zastupnice Juričev-Martinčev obvezuju se javna tijela na donošenje Program mjera kroz Otočni godišnji program za olakšavanje položaja otoka ovisno o njihovoj udaljenosti od kopna i specifičnom položaju.

 

djelomob1.jpg