Studeni 25, 2018 3347 Pexels / Ilustracija

Postoji i učinkovita birokracija: Zahvaljujući pomoći LAG-a More 249 šest OPG-ova s našeg područja dobilo 15 000 € potpore za modernizaciju postojećih poljoprivrednih gospodarstava

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Upravni odbor LAG-a “More 249” je na sjednici održanoj u kolovozu ove godine donio Odluku o dodjeli sredstava 1. LAG Natječaja za tip operacije 1.1.4. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”.

Šest od sedam projektnih prijava, odnosno OPG-ova udovoljavalo je uvjetima Natječaja te je svaki dobio po 111.678,00 kn, odnosno po 15 000 € potpore, što će doprinijeti modernizaciji postojećih poljoprivrednih gospodarstava.

“Prije su se ovakve potpore dodjeljivale isključivo na nacionalnoj razini, a prijave koje su dolazile od naših OPG-ova nisu, zbog mnogo prijavljenih iz cijele zemlje, dobivale dovoljan broj bodova. Ovi projekti su nedavno spušteni na razinu LAG-ova, tako da o prijavljenim projektima odlučujemo lokalno, pa sukladno time, naši OPG-ovi imaju velike šanse zaista te potpore i dobiti”, objasnila je Meri Krnić, voditeljica LAG “More 249”.

vlatka-sibenikin.jpg

Među OPG-ovima koji su dobili potporu našao se i OPG Žarko Storić koji se bavi vinogradarstvom i maslinarstvom te će potporu iskoristiti za unaprjeđivanje i olakšavanje poslovanja. Kupit će, među ostalim atomizer za zaštitu bilja i traktor:

“Posao koji je inače trajalo nekoliko dana, sada ću moći obaviti u pola dana. Prije sam nosio 400 L na leđima, a sada ću moći obavljati posao ki gospodin čovik”, rekao nam je simpatično gospodin Storić i otkrio kako su mu LAG i voditeljica Meri puno pomogli oko prijave i dokumentacije te da sada razmišlja čak i proširenju poslovanja.

Iz OPG-a Vlatka Fržop, koji se bavi punjenjem maslinovog ulja nam otkrivaju kako će sa ovom potporom zaokružiti priču sa kušaonicom maslinovog ulja. Potpora će se utrošiti u prostor za skladištenje ulja u kojem će prirodno biti idealna temperatura od 17 C, a time će moći prezentirati ulje grupama posjetitelja, a ne samo pojedinačno kako su do sada radili. Ono što gospođa Fržop naglašava je to da trenutno postoji vakuum između maslinara i uljara, odnosno problem samog skladištenja ulja u pravim higijenskim uvjetima. To je ono na što ovaj OPG stavlja fokus, a potpora će im pomoći u nabavi alata, sjeckalica, električnih škara, pila i ostalog.

Najmlađa poljoprivrednica koja je dobila ovu potporu bila je Marta Storić i njezin OPG koji se također bavi maslinarstvom i maslinovim uljem;“Potpora će nam pomoći u daljnjoj preradi i proizvodnji, a utrošit ćemo je u mehanizaciju poslovanja i plasiranje proizvoda na tržište”.

Na pitanje je li dokumentacija za prijavu bila komplicirana, Marta odgovara: “Uopće ne. U roku nekoliko dana skupila sam sve potrebno i prijavila se u ponedjeljak, a već u četvrtak su me iz LAG-a povratno zvali”, zaključuje 23-goišnjakinja i vraća povjerenje u našu birokraciju.

djelomob1.jpg