Studeni 27, 2018 5393

Napustija nas je Ivan Strikoman rečeni Kika, jedan od osnivača vodiškog kluba DDK

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Napustija nas je Ivan Strikoman rečeni Kika. Rodija se naš Kika 1937. godine u Krpinovoj kući nasrid vodiške rive. Bija je najmlađe dite u obitelji Šime i Filomene rođene Bilan. Rasta je u nadaleko poznatoj mesarskoj obitelji uz stariju braću Antu i Miju i sestru Matiju.

Radni vijek proveja je ponajviše u Vodičankinom hotelu Olimpija, a nešto kraće i u Njemačkoj. Sa životnom suputnicom Rajkom ima kćeri Sandru i Marijanu. Zajedno sa kćerima godinama je sa najvećom mogućom ljubavi i pažnjom brinija o supruzi koju je bolest prikovala uz kolica.

Uza sve to uvik je ima dovoljno energije i za neke aktivnosti kojima je doprinija razvoju našeg 'sela', posebice na humanitarnom planu.

Tako je na Badnjak 1976. godine, zajedno sa Vickom Barešom-Škijom, Ivom Crljenkom, Ivom Čobanovom, Edom Sladoljevom i dr. Marijanom Perišom, osnova Klub darivatelja krvi.

Klub koji je vrimenom posta jedan od najboljih u Hrvatskoj. I kad je zbog bolesti presta biti darivatelj, Kika je stalno bija vezan uz vodiški Klub DDK.

Velika ljubav prema svojoj zemlji i idealizam koji ga je krasija ponuka ga je da bude i jedan od osnivača vodiškog ogranka HDZ-a, a s velikom strasću sudjelova je početkom Domovinskog rata u humanitarnom radu pomažuci brojnim izbjeglicama i prognanicima koji su u to vrime dolazili u Vodice iz ratom zahvaćenih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ostala mi je u glavi jedna njegova poruka koju je izreka u intervjuu za Televiziju Vodice, a njome je mudro pozva sve Vodičane da se u teškim vrimenima 'tribamo svi uvatiti za jedan sćap'.Proživija je Kika u svom životu puno teških trenutaka, a zasigurno najteže bilo mu je kad su na Kornatima stradali naši mladi vatrogasci, medu kojoma je bija i Hrvoje, unuk njegovog brata Mije.

Našeg dragog Kiku ispratit ćemo danas u 15 i 30 na vodiškom gradskom gradskom groblju.

Za kraj ću se sa tobom, dragi moj rođače, oprostiti ričima koje je nedavno na ispraćaju Šime Šode izreka Jole Bumbin:

'bdij odozgor nad našom Hrvatskom koju si neizmjerno puno volija!'.

Tekst napisao Ivica Bilan

djelomob1.jpg