Prosinac 09, 2018 3578 Šibenski.hr

Završeni Dani mladog maslinovog ulja: Dvoje Vodičana među Top 10

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Dragan Čurković, vlasnik OPG 'Čurković' iz Sinja, apsolutni je pobjednik tradicionalne 8. međunarodne manifestacije 'Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji' koja je u organizaciji Udruge dalmatinskih uljara održana u vodičkom hotelu Olympia, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva poljoprivrede. – prenosimo s portala Šibenski.hr

Trofej 'Zlatna Amfora' pobjedniku Draganu Čurkoviću dodijelio je šibensko-kninski župan Goran Pauk, inače, izaslanik predsjednice RH.
Pored titule apsolutnog šampiona, OPG 'Čurković' ponio je nagradu pobjednika u kategoriji višesortnih ulja, dok je šampion u kategoriji monosortnih ulja Istrijanin Mikele Kalčina, vlasnik istoimenog OPG-a iz Grožnjana sa eskradjevičanskim uljem spravljenim od sorte Coratine.

Inače, generalno gledajući nije ovo bila dobra godina za maslinare u Dalmaciji, urod je bio slabiji, a i kvaliteta ulja je bila lošija.

manif (6 of 10).jpg

-Urod je u cijeloj Dalmaciji znatno podbacio. U šibensko-kninskoj županiji, primjerice, urod je slabiji za oko 40 posto u odnosu na prosječnu godinu. S jedne strane u zaleđu je prerodilo, dok je podbacio urod u priobalju. U splitsko-dalmatinskoj i dubrovačkoj županiji urod je još lošiji i za 70 posto. Na to su utjecale vremenske neprilike, a na lošiju kvalitetu ulja štetnici poput maslinove mušice i gljivice patule. – rekao je Damir Buntić za Šibenski.hr tajnik organizatora 'Udruge dalmatinskih uljara, uz predsjednika udruge Draga Laće, 'spiritus movens' ove maslinarsko-uljarske manifestacije.

Spomenimo kako je od prijavljenih maslinara s područja šibensko-kninske županije, najkvalitetnije ekstradjevičansko ulje imao Jozo Omazić iz Vodica, koji je dobio zlatnu medalju osvojivši četvrto mjesto u ukupnom poretku. Još jedan Vodičanin Stanko Birin po kvaliteti ekstradjevičanskih ulja plasirao se na osmo mjesto u ukupnom poretku, dok je Vlatko Cvitan zauzeo 13. mjesto.

 

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 09 Prosinac 2018 10:39
djelomob1.jpg