Prosinac 10, 2018 4062

Vodički iznajmljivači mogu odahnuti - visina paušala u 2019. bi trebala ostati jednaka

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Iznajmljivači ulaze u nesigurnu godinu, godinu u kojoj se još ne zna koliki će paušalni porez na dohodak plaćati. Visine paušala će biti različite ovisno o području, jer su, znamo, odluke o iznosima paušala "spuštene" na razinu jedinica lokalne samouprave.

 

Već imamo informacije nekih gradova i općina kako neće mijenjati porez na dohodak za privatne iznajmljivače. Prema napisima iz medija, Tisno, Kaštela i Poreč će zadržati postojeći iznos od 300,00 kuna po krevetu u privatnom smještaju. Njima se pridružuje i Grad Vodice.

Iz Odjela za financije Grada Vodica doznajemo da "ne misle mijenjati visinu paušala", a odluka o će biti donesena na sjednici Gradskog vijeća u siječnju.

Izgleda da vodički domaćini mogu odahnuti, barem za sada. Paušal za privatne iznajmljivače s područja Grada Vodica u 2019. godini ostaje jednak, ali, nažalost, jednaka ostaje i nesigurnost.

Podsjećamo, krajem svake godine, jedinice lokalne samouprave će donositi odluku o visini paušala za iduću godinu, u rasponu od minimalnih 150,00 do maksimalnih 1500,00 kuna. Takva mogućnost mijenjanja paušala poreza na dohodak na godišnjoj razini ne doprinosi stabilnom poslovnom okruženju.

Za privatne iznajmljivače to znači nesigurno poslovno okruženje i nemogućnost poslovnog planiranja. Od kreiranja cijena za iduću godinu do svih planiranja ulaganja, izračuna povrata investiranja, procjena prihoda i troškova.

Svi planovi postaju nemogući jer će se, godinu za godinom, uvjeti poslovanja za domaćine smjeti mijenjati, i to u ogromnom rasponu. Do posljednjeg trenutka u godini, nećemo znati koliku visinu poreza u idućoj godini očekivati, a taj iznos za mnoge iznajmljivače, sa sezonom koja traje prosječno 60 dana u našem kraju, nije zanemariv.Kako u takvom poslovnom okruženju donositi odluke o dugoročnim planovima? Kako ulagati u kvalitetu smještajne ponude i dodatne turističke proizvode? Kako formirati cijene noćenja koje podržavaju isplativost poslovanja i konkurentnost na europskom turističkom tržištu?

 

 

djelomob1.jpg