Prosinac 10, 2018 2918

U zgradi Matice hrvatske u Zagrebu predstavljena knjiga Božićno čudo na Okitu

U zgradi Matice hrvatske u Zagrebu predstavljena knjiga Božićno čudo na Okitu Foto: A. Klečina
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

U utorak, 4. prosinca, u Matici hrvatskoj svečano je predstavljena knjiga prof. dr. sc. don Josipa Mužića - Božićno čudo na Okitu. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske - Imotski, a predstavljanje su organizirali Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske i Zavičajno društvo vodičkoga kraja u Zagrebu.

Na predstavljanje su se odazvali Vodičani u Zagrebu te brojni zainteresirani ljubitelji duhovnih knjiga. U ozračju Adventa - radosnoga iščekivanja Božjega Djetešca knjigu je, uz autora, predstavio publicist Zdravko Gavran. Na početku se, uz domaćina, okupljenima obratila gospođa Tončika Cukrov, predsjednica Zavičajnoga društva vodičkoga kraja u Zagrebu.

Gospođa Cukrov predstavila je dosadašnja izdanja koja tematiziraju kulturu vodičkoga kraja te izrazila nadu da će ih u budućnosti biti mnogo više. Publicist Zdravko Gavran potom se osvrnuo na knjigu don Mužića pojasnivši da je božićno čudo na Okitu bio „dar“ klena kojem bi u zimsko doba, i to na Badnjak svake treće godine, jedna grana procvjetala. Rascvjetala grana okupljala je Vodičane kako na svetištu Gospe od Karmela na Okitu tako i na obredu u župnoj crkvi dok bi rascvjetali cvjetići ukrašavali domove mještana. Komunističke su vlasti posjekle taj klen, ali sjećanje na čudo - njegovo cvjetanje o Božiću – živi i danas.

Foto_A.Klečina_2.jpg

Gospodin Gavran osvrnuo se na predgovor u knjizi čija je autorica dr. sc. Nada Babić, a koja, između ostaloga, ističe: "Naime, današnji je čovjek gotovo iskorijenio pojam čuda kojim bi prepoznao viši red, primjerice - čvrst red na zvjezdanu nebu ili sklop životnih okolnosti - primjerice kada tko ostane živ mimo zakona fizike ili dosega suvremene medicine." (str.10).

Čudo je i sam ljudski život, ali ljudi brojne stvari smatraju same po sebi razumljivima. Na kraju se okupljenima obratio i sam autor, prof. dr. sc. don Josip Mužić, istaknuvši da je katolička vjera dio identiteta hrvatskoga naroda, nešto s čim se možemo poistovjetiti i što je ukotvljeno u naše biće, utisnuto u našu dušu kao dragocjen dar. Toga se nikada ne smijemo stidjeti, unatoč izazovima modernoga, materijalističkoga društva. Uvijek moramo biti svjesni tko smo, kome pripadamo i kamo idemo. I, dakako, trebamo si dopustiti da nas obasjaju Božja čuda te da se Božja milost izlije na nas, u svom najsavršenijem sjaju, a božićno čudo na Okitu jedno je od onih čuda koja istinski nadahnjuju našu dušu.

Kristina Repar

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 10 Prosinac 2018 14:27
djelomob1.jpg