Prosinac 15, 2018 3180 ŠibenikIN

Obilježena 26. godišnjica ustroja 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV., legendarne postrojbe ustrojene 1992. godine radi obrane vodičkog i šibenskog zaleđa

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Prošlo je 26 godina od ustroja 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV., legendarne postrojbe ustrojene 1992. godine radi obrane vodičkog i šibenskog zaleđa.

Svečanost je počela jutros polaganjem vijenaca u Vodicama i Skradinu, u čast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, a vijenci su položeni i pod spomenik hrvatskim braniteljima na Baldekinu.

I ove godine, služi se misa u kapelici bivše vojarne Bribirski knezovi nakon koje je braniteljsko druženje u Katoličkoj školi.

Zapovjednici 15. domobranske pukovnije bili su Duško Krnić, Krunoslav Mazalin, Tihomir Budanko i Selimir Vukšić, a na ratnom putu 15. domobranske pukovnije, od njenog osnutka, poginulo je i umrlo 27 pripadnika.

To su Frane Barić, Rade Braica, Mate Brajković, Jakov Crvelin, Drago Grbelja, Vedranko Juraga, Ranko Jurić, Boris Kartelo, Drago Konjević, Slavko Lokas, Ivan Pešić, Čedo Vojnović, Ante Bačić, Ivica Bratić, Miloje Bura, Stipan Đerek, Slavko Gal, Josip Ledenko, Mile Marača, Vjekoslav Nimac, Drago Petrović, Eugen Pirjak, Božo Smolić, Ante Stančić, Joso Šantić, Ivan Verović, Ante Zekonjić, a kao nestali vode se Borivlas Periša i Boris Troskot. – prenosimo s portala ŠibenikIN

Teže i lakše ranjenih i stradalih je bilo ukupno 86. Jezgru 15. domobranske pukovnije činili su branitelji koji su prošli kroz postrojbe MUP-a i 113. brigade HV-a.

 

djelomob1.jpg