Siječanj 15, 2019 3936

Gradonačelnica Vodica Nelka Tomić ugostila predstavnike Vodičkih žudija

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Danas u uredu gradonačelnice Nelke Tomić sastali su se predstavnici vodičkih Žudija i predstavnici grada Vodica.

Tema sastanka bila je pasionska baština župe i grada Vodica, na čelu koje stoji stoljetna tradicija čuvanja Božjeg groba povjerena družbi vodičkih Žudija.

U ime Grada Vodica sastanku je prisustvovala gradonačelnica i predsjednica turističke zajednice Grada Vodica, dr. Nelka Tomić i pročelnik upravnog odjela za financije i javne prihode, Hrvoje Perica, dok su vodičke Žudije zastupali zapovjednik, tj. „Buzdobaj“ Frane Juričev-Grginov, član družbe Benjamin Aleksić, režiser Vodičkog festivala Žudija, profesionalni snimatelj Šime Strikoman, savjetnik za društvene djelatnosti Grada Vodica i bivši „Buzdobaj“ Luka Lipić, sada u ulozi voditelja Vodičkog festivala Žudija, te također bivši „Buzdobaj“ Marko Juričev Martinčev, kao voditelj manifestacije „10 Uskrsnih dana u Vodicama.

Također, sastanku su prisustvovali i vanjski suradnici manifestacije „10 Uskrsnih dana u Vodicama“, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice, gđa. Sanja Radin-Mačukat i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vodice, gđa. Gordana Birin.

20190115_1140341.jpg

Svi prisutni istaknuli su važnost ovakvih sastanak i zajedničke koordinacije u vezi organizacije svih manifestacija koje promoviraju Grad Vodice na bilo koji način, a Vodički Žudiji zasigurno su jedan od najprepoznatljivijih „brandova“ Grada Vodica, ne samo kada govorimo o pasionskoj, nego i o kulturnoj i povijesnoj baštini.

Uz osvrt na proteklih gotovo 20 godina, gdje se dogodio popriličan organizacijski iskorak, kao i značajna medijska eksponiranost vodičkih Žudija, spomenuto je kako su Vodice prepoznate kao jedan od centara pasionske baštine, ne samo Dalmacije, nego i cijele Hrvatske, te preostaje daljnji posao u smislu definiranja nekih konkretnih ciljeva.

Želja je, među ostalim, da običaj čuvanja Božjega groba bude proglašen nematerijalnom baštinom Republike Hrvatske, za što je potreban određeni vremenski period, a na čemu se radi posljednjih par godina.

Također, spomenuta je i uspješna suradnja sa slovenskom Škofja Lokom, točnije manifestacijom pod nazivom „Škofjeloški pasion“, čija dobra volja i iskustvo uvelike mogu pomoći da vodički festival Žudija postane i međunarodno prepoznat, tj. da postane članom europske pasionske udruge.Redovne godišnje župne aktivnosti i duhovna dimenzija družbe istaknute su kao jedini pravi temelj na koji se svi navedeni događaju mogu naslanjati, i tako pokušati približiti ovaj pobožni običaj većem broju ljudi, onako kako se on njeguje već više od stoljeća.
Sve navedeno, kao i sve ostalo spomenuto na sastanku zalog je za još većim angažmanom, u smislu vrednovanja ovog jedinstvenog običaja koji je u Vodicama sačuvan na najbolji mogući način, kao i za još tješnjom suradnjom između Grada Vodica i svih gradskih institucija, i vodičkih Žudija, tj. župe Vodice.

Bog nas sve blagoslovio i dao da tako i bude!

Godina Gospodnja 2019., 15.siječanj
Marko Juričev Martinčev

Poslijednja izmjena dana Utorak, 15 Siječanj 2019 22:40
djelomob1.jpg