Siječanj 24, 2019 2939 Sabor.hr

Bolji uvjeti za korištenje sredstava kohezijske politike

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Predsjednica saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Branka Juričev-Martinčev sazvala je sjednicu Odbora, zajedno s kolegama iz Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu te pozvala ministricu Gabrijelu Žalac da prezentira novi prijedlog statističke podijele prostornih jedinica tzv. druge razine kako bi se stvorili bolji uvjeti za korištenje sredstava kohezijske politike.

Iako je javna rasprava o ovom pitanju do sada imala većinom u fokusu kontinentalni dio Hrvatske, novi prijedlog donijet će pozitivne promjene i u jadranskom dijelu.

Sada svi gospodarstvenici i poduzetnici mogu ostvarivati potpore u rasponu od 25% za velika, 35% za srednja do 45% za mala poduzeća. Intencija novog prijedloga je da se omoguće veće potpore za sve , čak i za područje Jadranske Hrvatske, koje je razvijenije i homogenije u odnosu na kontinentalnu Hrvatsku.

Iz podataka za 2015. g. vidljivo je da je npr. Virovitičko-podravska županija ispod 33% razvijenosti prosjeka Europske unije dok je Grad Zagreb na razini od cca 105% razvijenosti. Kako poduzetnici oba područja pripadaju istoj prostornoj jedinici - Kontinentalnoj Hrvatskoj, tako imaju i istu visinu potpora. Novim prijedlogom omogućilo bi se da najslabije razvijene županije imaju pravo na najveći mogući stupanj regionalnih potpora što bi bilo daleko pravednije usmjeravanje sredstava.

Oba saborska odbora podržala su ovaj prijedlog koji će prvenstveno omogućiti veća poticanja ulaganju u gospodarstvo i poduzetništvo, rast poduzetničkog sektora, a time i otvaranje novih radnih mjesta.

Zastupnica Juričev-Martinčev apelira na naše poduzetnike da se aktivnije uključe i da se prijavljuju na natječaje za dodjelu potpora za ulaganja. Iz podataka Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, od 2013. do 2017. godine, u Jadransku Hrvatsku koja broji 7 županije, između koje je i naša Šibensko-kninska, dodijeljeno je svega 8.6% ukupnog iznosa potpora.

 

djelomob1.jpg