Veljača 07, 2019 3483 Ilustracija / Pixabay

I vodički lovci u subotu kreću na odstrel divljih svinja

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Zbog afričke svinjske kuge (ASK) na području Europe Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o pojačanom odstrelu divljih svinja s ciljem smanjivanja velike ekonomske štete. Naime, u Hrvatskoj bi do 1. kolovoza trebalo usmrtiti oko 40 tisuća svinja (50 %), a vodički lovci s odstrelom kreću u subotu.

- I mi smo dobili naredbu. Svi su članovi našeg društva dobili pozive pa u subotu krećemo u organizirani lov. Upravo kopamo rupu u koju ćemo odlagati trupove te smo nabavili sve potrebno za dezinfekciju automobila i svega ostalog što će biti u doticaju sa svinjama, kazao je Krešimir Ševerdija, predsjednik lovačkog društva Sokol Vodice.

No, na našem području srećom još nije prijavljen nijedan slučaj.

- Nikad nije bilo ničeg sličnog, svo meso uvijek na ide na analizu. Odlukom nismo zadovoljni zbog broja istrebljenja, ali i činjenice što je upravo vrijeme parenja i mogućnosti skotnih krmača, upozorio je Ševerdija.

Podsjetimo, ASK se od 2014. godine počela širiti na područje Europske unije nakon što se iz područja Gruzije proširila na Ukrajinu, a bolest je opasna isključivo za svinje, domaće i divlje. Do danas nije razvijeno cjepivo protiv ASK te nema drugog načina iskorjenjivanja u slučaju pojave ASK, osim usmrćivanja. Divlje svinje su glavni prijenosnici zaraze na domaće svinje, a virus je izrazito otporan na vanjske uvjete i ostaje dugotrajno prisutan u okolišu na zaraženom području te za sobom ostavlja veliku ekonomsku štetu.

boar-284685_1280.jpg

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 07 Veljača 2019 20:17
djelomob1.jpg