Veljača 08, 2019 3207 Arhiv/ILustracija

Saborska zastupnica Juričev Martinčev: Ponovno razmotriti visine prekršajnih kazni za poduzetnike - brodare

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev u raspravi o Zakonu o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika, istakla je kako dolazi iz Šibensko-kninske županije, gdje velik dio stanovništva živi od turizma, pa ima i naših sugrađana koji imaju i iznajmljuju brodice ili pak brodove koje daju u charter, a ima i vlasnika izletničkih brodova koji organiziraju izlete na obližnje otoke ili u obilazak NP Kornati ili NP Krku, pa im je ovaj zakon jako bitan.

Stoga je zastupnica uputila zamolbu da se još jednom razmotre i smanje visine prekršajnih kazni. „ Kod prekršaja koji ugrožavaju zdravlje i živote putnika, gosta treba podržati i mjeru oduzimanja dozvole, no kada su manji prekršaji u pitanju bilo bi dobro da kazne ne budu velike jer kazna od 100 do 500 tisuća kuna bi malim brodarima mogla biti pogubna te dovesti i do zatvaranja djelatnosti“ rekla je Juričev-Martinčev.

Povukavši paralelu sa nedavno usvojenim Zakonom o državnom inspektoratu i Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, zastupnica Juričev – Martinčev uputila je na dobrodošle nove odredbe kojima bi se, za manje nepravilnosti, omogućilo poduzetnicima - brodarima da sami otklone nepravilnosti bez kažnjavanja. Posebno je to bitno, u situaciji kada brodari često i nisu upoznati sa svim novinama koje donose novi zakoni, a odnose se na njihovo poslovanje.

Govoreći o visokim standardima sigurnosti koje je Hrvatska implementirala na moru, zastupnica je skrenula pažnju na problem s kojima se susreću primorska mjesta u ljetnim mjesecima. Naime, za kontrolu i nadzor sigurnosti na moru nadležni su inspektori Lučke kapetanije. Međutim oni su zaduženi i za nadzor na pomorskom dobru.

Zbog potrebe prioriteta osiguravanja sigurnosti na moru oni nisu u mogućnosti kontrolirati i sankcionirati sve ono što se događa ljeti na pomorskom dobru, od bespravno postavljenih kioska, škrinje za sladoled, štekata i sl. Stoga je neophodno i iz tog razloga treba što prije donijeti novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, kako bi se brže osigurao nadzor i red i na pomorskom dobru.

Ministar Butković je u svom završnom izlaganju spomenuo ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Šibensko-kninskoj županiji. Zastupnica mu se zahvalila istaknuvši da investiciju od 30 milijuna kuna koliko je uloženo u komunalnu luku Vrnaža zasigurno ne bi mogli isfinancirati sami bez velike pomoći ministra i ministarstva te da očekuje da će po završetku ove investicije istu potporu dobiti izgradnja komunalnih vezova na otoku Prviću točnije Prvić Šepurini.

Poslijednja izmjena dana Petak, 08 Veljača 2019 11:23
djelomob1.jpg