Veljača 19, 2019 4429

Potvrđeno: Jubilarni 20. Vodički festival žudija održat će se u Zagrebu 2020. godine

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Danas je u uredu gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića održan sastanak s organizatorima Vodičkog festivala žudija

Na sastanku je dogovoreno da se jubilarni 20. Festival održi upravo u Zagrebu 13. travnja 2020., na Uskrsni ponedjeljak.

Prije festivalskog programa na Trgu sv. Marka, u Zagrebačkoj katedrali će se služiti sveta misa, a potom će se snimiti milenijska fotografija na glavnome zagrebačkom trgu.

Vodički festival žudija posljednji put se održao u Vodicama 2012. godine. Vodice je trebalo biti domaćinom 2018. godine, ali je domaćinstvo prepušteno Mariji Bistrici dok je 2020. planirano da bude u Vodicama, ali na našu žalost i na sreću Zagrepčana jubilarni 20. festival će se održati u Zagrebu. Tako će Vodice, ako se u međuvremenu nešto ne promjeni, u gradu odakle je festival krenuo, biti domaćinom tek 2016. godine

Spomenimo, Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju te običaje u svojim župama za Uskrs.

Idejni začetnik festivala žudija koji je pokrenut u Vodicama 2001.godine je akademski fotograf Šime Strikoman iz Vodica poznat po svojim milenijskim fotografijama.

Kako se svake naredne godine broj sudionika povećavao prvotni naziv "Susret žudija Dalmacije" prelazi u smotru a od 2008. u festival.

Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a onda su organizatori zaključili da bi program mogao postati monoton ako se održava uvijek u istom gradu te su se 2006. godine predstavnici župa dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se sa običajima drugih s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 19 Veljača 2019 17:38
djelomob1.jpg