Listopad 26, 2012 4139

Kraj babljeg ljeta?

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

bablje
Lijepo vrijeme je ove godine produžilo sezonu kupanja i sunčanja. Tako smo skoro cijeli listopad uživali u lijepom i sunčanom vremenu, a mnogi su se i okupali u čistom i toplom moru. Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend i početak idućeg tjedna? Jeli je kraj toplom i lijepom vremenu, saznali smo od Darka Begića iz udruge ŠIBENIK METEO te od Denisa Brlasa, lokalnog meteorologa.

Razdoblje stabilnog i suhog vremena s današnjim danom polako završava i pred nama je duže nestabilno vremensko razdoblje s kišnim sredozemnim ciklonama. Možemo slobodno kazati da nam predstoji pravo jesensko vrijeme kako i dolikuje dobu godine s obzirom da smo na pragu mjeseca studenog koji je ujedno i najkišovitiji mjesec u godini na obalama Jadrana.
U subotu čeka nas oblačan dan uz kišu te povremenu grmljavinu. Oborine mogu biti i obilnije posebice u brdovitim krajevima i podinarskom području, ponajviše zbog geomorfološke karakteristike tog područja, jer će nam oborine u visinskoj struji dolaziti okomito na obalu i planine. Umjereno do jako jugo će tokom dana okrenuti na umjeren do jak jugozapadnjak i lebić, koji su izuzetno opasni za obalu i pomorski promet jer stvaraju velike valove, pa je za očekivati probleme u pomorskom prometu. Tlak će biti izuzetno nizak i spustiti će se ispod 1000hPa, pa je za očekivati i vrlo loše biometeorološke prilike.
U noći na nedjelju očekuje se prodor bure. On će prvo nastupiti u zapadnom dijelu županije te postupno se širiti prema jugu. Njezinim prodorom u naše krajeve prodrijeti će hladniji zrak sa sjevera. I u nedjelju se prema prognostičkim materijalima očekuje pretežno oblačno vrijeme uz kišu koja će biti obilnija u prvom dijelu dana, dok u drugom je moguć i njen prestanak. Puhati će umjerena do umjereno jaka bura, mjestimice sa jakim udarima. Temperatura zraka niža za razliku od prethodnih dana i kretati će se od 8 do 12°C.
Idući tjedan bit će prohladno do srijede a zatim nam dolazi nova ciklona koja nosi kišu, pljuskove, jugo i lagani porast temperature do oko 16. stupnjeva.
Inače više informacijama o vremenu, trenutno stanje i prognoze možete saznati na stranicama udruge www.sibenik-meteo.com

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg