Ožujak 14, 2019 5297

LITURGIJSKI I TURISTIČKI PROJEKT

Manifestacija '10 Uskrsnih dana u Vodicama' ove godine s još bogatijim programom

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Vodice sa svojim bogatstvom korizmenih i uskrsnih događanja iz godine u godinu postaju prepoznatljive kao destinacija koja u uskrsno vrijeme nudi nešto jedinstveno i izvorno. Ove godine pripremljen je još bogatiji program koji počinje i nešto ranije od 11.do 23. travnja.

 

- Tijekom manifestacije ljudi koji nisu vezani za Župu imaju prilike posjetiti i događanja van crkve koja govore o našoj baštini i vjeri pa ju zato imamo obavezu oplemenjivati, kazao je Marko Juričev Martinčev, koordinator manifestacije.

Manifestacija ‘’10 uskrsnih dana u Vodicama” započinje dolaskom uglednog etnomuzikologa dr.sc. Joška Ćalete i "Pučkih pivača Katoličkog bogoslovnog fakulteta" iz Zagreba, ali i otvorenjem otvorenje izložbe fotografija o žudijima autora Andrije Vrcana uz svakodnevna brojna događanja.

''Vodički festival Žudija'' na Uskrsni ponedjeljak oplemenit će Oklaj uz gostovanje više od 30 župa iz svih dijelova Hrvatske.

- Nakon postrojenja svih čuvara prikazat će se običaj padanja i bježanja iz crkve. Ovim načinom dajemo počast Isusu Kristu i ističemo važnost uskrsnuća. Presretni smo što nam se svake godine pridružuje sve više župa i to ne samo iz Hrvatske. Želju za sudjelovanjem iskazali su i čuvari iz Subotice, Slovenije i Poljske koji će nas vjerojatno posjetiti za Dan župe jer zbog svog programa sada nisu u mogućnosti, istaknuo je Luka Lipić, koordinator Festivala Žudija. konf1-2.jpg

U Oklaju će sudjelovati i pučki pjevači koje će pratiti sav kolorit odora i običaja uz prigodni domjenak za sve goste Festivala. Netom prije samog postrojenja i nakon Svete mise napravit će se i Milenijska fotografija.

- Ovaj 19. po redu Festival održava se u čast časne Klari Žižić koja je osnovala red Družbe časnih sestara franjevki od Bezgrješne pa će fotografija biti u njenom obliku. Također, u Festivalu će ove godine sudjelovati i žene, domaće i gosti u različitoj odjeći - narodnoj nošnji, ali i odjeći u skladu s današnjim vremenom, istaknuo je Šime Strikoman, idejni začetnik ''Vodičkog festivala Žudija''.Svake godine vodička Gradska knjižnica organizira izložbu o Žudijima s autorima koji prate Festivale te koja će se održati prvog dana vodičke manifestacije.

- Također, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, Župom i Družbom sestara franjevki od Bezgrješne imat ćemo predstavljanje njihova vrlo vrijednog zbornika u Kulturnom centru. One su prošle godine obilježile 50 godina svog djelovanja, a posebno mi je drago što će se to održati na datum koji spada na Noć knjige, istaknula je Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice.

Jumbo plakati o ovoj velikoj vodičkoj manifestaciji uz marketinšku pomoć Grada Vodica nalazit će na ulazima u grad, na izlazu iz Zagreba i ulazu u Šibenik s autoceste. Detaljan program pogledajte u nastavku.

Vodice - Žudiji 2018 025.JPG

„10 USKRSNIH DANA U VODICAMA“
Program 2019.

11.04. – Izložba, radionica i koncert

• 17:00 – otvorenje izložbe fotografija autora Andrije Vrcana, Gradska knjižnica Vodice
Iskusni splitski fotograf Andrija Vrcan predstaviti će svoju izložbu fotografija sa „Vodičkih festivala Žudija“, kojima je prisustvovao proteklih nekoliko godina.
• 17:15 – „Glagoljaško crkveno pučko pjevanje, nematerijalno kulturno dobro RH“, glazbena radionica i seminar, Gradska knjižnica Vodice
Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog, kompozitor, producent i dirigent održati će jedinstvenu glazbenu radionicu i seminar. Teme kojima se bavi u svojim istraživanjima uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju (svjetovnu i sakralnu) dalmatinskog primorja i zaleđa.
• 19:00 – Sveta misa koju predvode „Pučki pivači KBF-a“, župna crkva Našašća sv. Križa, Vodice
• 19:30 - Koncert hrvatskih pučkih korizmenih napjeva izvode „Pučki pivači KBF-a“, župna crkva Našašća sv. Križa, Vodice
Ansambl „Pučki pivači KBF-a“ osnovan je 2018. godine pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Činili su ga isprva studenti KBF-a, polaznici izbornog kolegija “Interpretacija glagoljaškog crkvenog pučkog pjevanja”, a s vremenom su se priključili i drugi. Ansambl od svojeg osnutka djeluje pod vodstvom dr. sc. Joška Ćalete.

13.04. – Druženje svih generacija Vodičkih Žudija 

• 19:00 - večernja misa za sve pokojne Žudije, župna crkva Našašća Sv. Križa
• 20:00 – večera i druženje za sve generacije Žudija, pastoralni centar „Bažana“

14.04. – Cvjetnica, nedjelja Muke Gospodnje

• 11:00 – blagoslov maslinovih grančica na gradskom trgu Dr. Franje Tuđmana i Sv. misa

• 19:00 – „Muka“, Imotski
Grad Imotski poziva sve na čuvenu „Muku“ – skazanje Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Sudjeluju čuvari Božjega groba iz Imotskoga zajedno sa vodičkim Žudijima, uz još preko 500 kostimiranih glumaca

15.04. – Veliki Ponedjeljak

• 09:00 – 17:00 – slaganje Božjeg groba u župnoj crkvi – mogućnost za posjet
• 16:00 – Radionica „Kako se misi „vodiška karitula“ i kroji „žudijska kapa“, trg dr. Franje Tuđmana (Rudina)
Kulturna udruga „Vodiške Perlice“ upriličiti će izradu originalne „Vodiške karitule“, uskrsne pletenice koja se u Vodicama tradicionalno priprema u uskrsno vrijeme, a prikazati će se i način na koji se izrađivala „žudijska kapa (kaciga)“ prije gotovo 50 godina, uz sudjelovanje Vodičkih Žudija, te vrtićke i školske djece.

16.04. – Veliki Utorak 

• 09:00 – 17:00 - slaganje Božjeg groba u župnoj crkvi – mogućnost za posjet
• 18:00 – Sveta misa, župna crkva Sv. Jelene, Prvić Šepurine
• 18:30 – „O povijesti nastanka i djelovanja Žudija (Čuvara Božjega greba) u Šepurini, župna crkva Sv. Jelene, Prvić Šepurine
Čuvari Božjega greba iz Prvić Šepurine ispričati će priču o svojem nastanku i djelovanju, kroz bogatu i zanimljivu povijest otoka Prvića. Moderator događanja je Neven Skroza, dugogodišnji aktivni sudionik svih župnih događanja na otoku Prviću.

17.04. – Velika Srijeda 

• 09:00 – 17:00 - slaganje Božjeg groba u župnoj crkvi, mogućnost za posjet
• 19:30 – Korizmeni koncert, Kulturni centar Vodice

18.04. – Veliki Četvrtak 

• 19:30 - Sveta misa Večere Gospodnje
Od članova družbe vodičkih Žudija biraju se dvanaestorica, te oni predstavljaju 12 apostola kojima na misi večere Gospodnje župnik obredno pere noge, simbolizirajući Kristovu gestu služenja i ljubavi.
• 22:00 – 23:00 – straže na Božjem grobu u župnoj crkvi

19.04. – Veliki Petak

• 07:00 – 20:30 – straže na Božjem grobu u župnoj crkvi
• 11:00 – Križni put u župnoj crkvi
• 14:00 – Gospin plač, pjevanje prigodnih psalama na starom vodičkom pučkom napjevu
• 19:30 – služba Muke Gospodnje
Svečana procesija kroz mjesto u kojoj sudjeluju vodički Žudiji, od kojih se izabiru uloge Isusa, Jude i Šimuna, te uz njih Poncija Pilata i Veronike.
• 22:30 – 00:00 – noćne straže na Božjem grobu u župnoj crkvi

20.04. – Velika Subota 

• 00:00 – 08:30 – noćne straže na Božjem grobu u župnoj crkvi
• 08:30 – 13:00 – djeca od 4 do 13 godina obavljaju službu čuvara Božjeg groba
• 18:00 – izbor devetorice koji „padaju“, simbolizirajući tim činom Uskrsnuće Gospodinovo
• 20:00 – Vazmeno bdjenje u Svetoj noći
Bogoslužje vazmenog bdijenja: Služba svijetla-blagoslov ognja, Služba Riječi-Žudiji padaju, Krsna služba, Euharistijska služba i blagoslov jela.

21.04. – Uskrs 

• 10:00 - Uskršnji turnir u „tucanju jaja“ u organizaciji „Zajednice Hrvata BiH Šibensko kninske županije, trg. Dr. Franje Tuđmana (Rudina),
• 11:00 – Sveta Misa

22.04. – Uskrsni Ponedjeljak

 „Vodički festival Žudija“ u Oklaju
• 10:00 – svečana sv. Misa
• 11:00 - Milenijska fotografija Šime Strikomana
• 11:30 – postrojavanje svih grupa čuvara
• 12:00- 14:00 – Vodički festival Žudija u Oklaju
Tijekom trajanja festivala izmjenjuju se družbe čuvara Božjeg groba prikazujući svoje jedinstvene pasionske običaje, svoju odoru i narodnu nošnju, te raznolike napjeve vezane uz vrijeme Uskrsa.
• 14:00 – prigodni domjenak za sve goste festivala

 Uskrsni doručak u Vodicama

• 10:00 - otvorenje Uskrsnog doručka
Turistička zajednica Grada Vodica već godinama organizira doručak na otvorenom na Uskrsni ponedjeljak. Doručak poslužuju žene odjevene u vodičke narodne nošnje. Sudjeluju folklorne skupine iz okolnih mjesta, pjevaju dalmatinske klape, poslužuju se domaći specijaliteti.

23.04. – Promocija zbornika Družbe sestara franjevki od Bezgrješne

• 19:30 - Promocija zbornika u povodu proslave 300. obljetnice preminuća službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, te uz obilježavanje 50 godina djelovanja Družbe u župi Vodice, Kulturni centar Vodice
Predstavnice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, zajedno sa Gradskom knjižnicom Vodice kao moderatorom promocije, predstaviti će ovaj vrlo vrijedan zbornik.

 

 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 14 Ožujak 2019 17:02
djelomob1.jpg