Ožujak 20, 2019 3518

Vodeći svjetski turistički sajam

PRVE PROGNOZE O SEZONI IZ BERLINA: Izazovna godina za Vodice, ali i cijelu Hrvatsku

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Vodeći svjetski turistički sajam ITB nedavno je održan u Berlinu, Okupio je nacionalne i regionalne turističke organizacije, hotelske tvrtke, organizatore putovanja, prijevoznike, online portale za rezervacije i mnoge druge pružatelje usluga iz više od 180 zemalja, a među njima su se našli i vodički hotelijeri.

 

- Sama ta brojka govori da je cijeli svijet jedna turistička destinacija da ljudi mogu birati za iste ili slične novce toliko destinacija i zato moramo svakog gosta koji odabere Hrvatsku držati kao malo vode na dlanu, priča nam Darko Bastić, direktor hotela Olympia & Olympia Sky.

Prva dva dana sajma svodila su se na poslovne sastanke, a preostala dva bila su otvorena za posjetitelje. Posjećenost je bila odlična, a sve su se zemlje trudile predstaviti u najboljem svijetlu.

- Berlin je mjesto gdje se dobiju prve naznake i prognoze o nadolazećoj sezoni. Nismo dobili dojam da će ona biti drastično lošija, no od nas svi traže da korigiramo cijene, ali to i nije baš jednostavno ni moguće. Cijene su formirane prema osnovi kalkulacija i troškova poslovanja, objašnjava Bastić.

Niže cijene u drugim destinacijama su, vrlo moguće, tvrdi direktor Bastić, subvencionirane od države.

- Naša je državna izuzetno ovisna o turizmu koji čini gotovo 20 % BDP-a što nije slučaj drugih država pa njihove oscilacije u bookingu i nisu sudbonosne. Upravo zato mi turistički djelatnici imamo veliku odgovornost te sezonu moramo odradimo maksimalno dobro.

Ova će sezona biti vrlo izazovna, veći porasti se ne mogu očekivati s obzirom da su se odnosi na turističkom tržištu promijenili. Turska, ali i Egipat se vraćaju na velika vrata i kupe goste svojim ponudama i cijenama. Ponajviše - Nijemce, naše tradicionalne goste i najbolje potrošače.

- Kad gledamo u odnosu na prošlu godinu u ovo vrijeme naš booking je dobar, no srpanj i kolovoz i dalje su velika enigma. Mi imamo sreću što nismo oslonjeni samo na svjetsko tržište nego raspolažemo i s kongresima kroz travanj i svibanj. Sve u svemu, godina će biti teška i bez ružičastih brojki, a sama kvaliteta doći do izražaja. Lošija godina je možda upravo ono što nam treba, da svi zajedno sjednemo na stol i vidimo kuda idemo, zaključio je direktor Bastić

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 20 Ožujak 2019 13:48
djelomob1.jpg