Ožujak 20, 2019 3229

Pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović u hotelu Olympia održava se 6. kongres strojarstva

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH, a u organizaciji Hrvatske komore inženjera strojarstva (HKIS) u Vodicama od 20. do 23. ožujka ove godine, održava 6. međunarodni kongres Dani inženjera strojarstva.
Tematska područja Kongresa, koji svake godine okuplja više od 300 sudionika, su energetska učinkovitost, energetika te strojarske tehnologije.

 

„Strojarske tehnologije - imperativ budućnosti“ ovogodišnji je moto Dana inženjera strojarstva koji je okupio brojne stručnjake iz sektora strojarstva, ali i profesore i studente tehničkih i ostalih srodnih i interdisciplinarnih studija.

„I ove godine očekujemo respektabilan broj sudionika na 6. Danima inženjera strojarstva na kojima će se govoriti o cijelom nizu relevantnih tema“, rekao je predsjednik Komore inženjera strojarstva, dipl. ing. stroj. Željko Dorić.

Među uglednim predavačima i gostima, pozdravni govor uputio je u ime domaćina župan Šibensko kninski Goran Pauk

kong-3.jpg

„Pozdravljam sve koji su došli na ovaj skup sa željom i voljom da obogate svoje znanje i kasnije to svoje znanje širili svojim kolegama i poslovnim partnerima. U tom smjeru želim Vam da provedete tri lijepa dana u našoj županiji i ponesete dobra iskustva iz nje“ – kratko je rekao župan u uvodnom govoru

Inače, posebna zvijezda 6. Dana inženjera strojarstva bit će prof.dr.sc, Yassera Alaylia, istraživač i utemeljitelj pariškog laboratorija za robotiku te profesor na sveučilištu Paris-Saclay. Profesor Alayli govorit će o robotici koja pomaže osobama smanjene pokretljivosti.

Tako će sudionici doznati što istraživačke ekipe laboratorija rade na simulatorima koji reproduciraju određeni pejzaž u povećanoj stvarnosti kako bi osobe smanjene pokretljivosti uvježbale kretanje pomoću ugrađenih, pametnih mehaničkih sistema (u čijoj koncepciji sudjeluju), te time smanjile opasnost od pada.

Dr.sc. Sanja Vujačić, istraživačica s Instituta za europske i globalizacijske studije, pokušat će dati odgovor čemu bi mogao nalikovati „nadčovjek“ ili „poboljšani“ čovjek u bliskoj budućnosti tj. 2050. godini. Hoće li nove tehnologije i biomedicinske znanosti toliko povećati naše kognitivne i fizičke sposobnosti, naše zdravlje i životni vijek, da ćemo moći govoriti o novoj „post-humanističkoj vrsti čovjeka“?O trendovima u hidroenergetici govorit će dr. Vesko Djelić, dugogodišnji direktor razvoja i istraživač u Turboinštitutu Slovenia, a predavanja će održati i prof.dr. Željko Stojkić, dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru te dr. Goran Slipac, savjetnik u HEP-u i glavni urednik časopisa Journal of Energy.

Znanstvenici i istraživači doc. dr. Vladislav Brkić i prof.dr. Gojimir Radica govorit će o dekarbonizaciji energije i primarnim izvorima energije u 21. stoljeću te o modeliranju i optimizaciji energetskih sustava.

kong.jpg

djelomob1.jpg