Ožujak 25, 2019 3179

U suradnji s OŠ Vodice, profesorom Damirom Bulatom i JVP grada Vodice: Snimljena Milenijska BUNJA

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Bunje su stare suhozidno građene (gromače) nastambe uglavnom kružnog oblika, građene skoro po cijeloj Dalmaciji tijekom druge polovine 19. st. No, mogu biti pravokutne ili nepravilnog oblika.

Nalaze se u poljima, uz vinograde i maslinike. Služile su kao skloništa od nevremena, kao prostor za odmor u tijeku poljodjelskih radova ili spremišta oruđa.
Ti suhozidi usko su vezani uz gospodarski razvoj ovog kraja, jer je kultiviranje terena uz pomoć suhozida dala prepoznatljive proizvode; prvenstveno vino i maslinovo ulje. Ovisno o mikro-lokacijama bunja u Dalmaciji još se nazivaju poljarica, ćemer, trim, komarda, pudarica, (u Istri) kažun. Raširene su po cijelom Sredozemlju, a na našoj obali Jadrana najviše ih ima u okolici Šibenika i Zadra.
Većinom su urušene ili pred urušavanjem, ovijene raslinjem i borovima. Zaslugom entuzijasta neke su (starom tehnikom i materijalom) dijelom obnovljene. Svjedok su života naših predaka te arhitektonska i tradicijska baština našeg kraja. Neke od njih su zaštićeno kulturno dobro (npr. Čačina gomila na Srimi).'
Tom spomeniku kulturne baštine našeg kraja posvećena je i 663. Milenijska Šime Strikomana snimljena u dvorištu OŠ Vodice, 22. ožujka 2019. u suradnji s OŠ Vodice, profesorom Damirom Bulat i JVP grada Vodice

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 21:03