10 Svi 2019
  2188

Usvojen amandman saborske zastupnice Branke Juričev-Martinčev na korist turističkih zajednica

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0

Usvojen amandman na prijedlog saborske zastupnice Branke Juričev-Martinčev kojim je veći broj gradova dobio mogućnost samostalnog brendiranja i širok spektar samostalnog djelovanja, te uvršten u Zakon o turističkim zajednica i promicanju hrvatskog turizma

 

U Hrvatskome saboru donesen je paket zakona kojima se uređuje sustav turističkih zajednica, promicanje hrvatskog turizma, te turistička pristojba i članarine u turističkim zajednicama.

Među brojnim novostima koje donosi ovaj paket zakona, zastupnica Juričev-Martinčev snažno se zalagala za bolju diferencijaciju uvjeta za ostvarivanje pogodnosti turističkih zajednica kojom manja propulzivna turistička središta ne bi bila zakinuta. Prije glasovanja o Zakonu o turističkim zajednica i promicanju hrvatskog turizma, Vlada je prihvatila njezin prijedlog i amandman na tekst Konačnog prijedloga zakona.

Naime, predloženi zakon je predviđao odredbu da one turističke zajednice na čijem se području ostvari više od 2 milijuna noćenja ostvaruju veća prava, između ostalog i pravo na samostalni operativni marketing. Iako je neosporno da veliki turistički centri poput Zagreba, Dubrovnika ili Rovinja zaslužuju poseban status, zastupnica je zatražila da se i one nešto manje ne zakine, tj da se napravi distinkcija između komercijalnih i nekomercijalnih noćenja. Time bi primjerice, šibenska i vodička turistička zajednica ili, pak TZ Makarske ostale zakinute iako imaju daleko veći broj komercijalnih noćenja od takozvanih vikend sredina koje ostvaruju čak do 80% noćenja u kategoriji nekomercijalnih. Neki drugi turistički centri koji, s druge strane, ostvaruju oko 1.5 milijuna komercijalnih noćenja ne bi ulazili u ovu kategoriju već bi se mogli promovirati samo udruženo na regionalnoj razini s drugim turističkim zajednicama.

U predloženom amandmanu, koje je potpisala zastupnica Branka Juričev-Martinčev predložila je da se uvjet broja noćenja snizi na 1 milijun, ali komercijalnih noćenja, što je Vlada prihvatila i time omogućila da se i mnoga turistička mjesta kao što su Šibenik, Vodice, Makarska…mogu samostalno brendirati i imati samostalni operativni marketing, a ne da ih se ograniči na djelovanje u okviru regije.

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nedjeljni đir po Vodicama: Početak ljeta unatoč oblačnom vremenu mnogi iskoristili za šetnju i odmor na plaži
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljni đir po Vodicama: Početak ljeta unatoč oblačnom vremenu mnogi iskoristili za šetnju i odmor na plaži

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close