Svibanj 15, 2019 3672

doc. dr. Krešimir Bulić sudjelovao u revolucionarnom operativnom zahvatu razdvajanja sijamskih blizanki

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
Nedavno je u KBC-u Zagreb uspješno obavljen revolucionarni operativni zahvat razdvajanja sijamskih blizanki. Važna karika u timu eksperata koji su pritom sudjelovali je bio i doc. dr. Krešimir Bulić koji je suradnik Medicinskog centra Vodice.

Operacija je bila relativno hitna, te je izvedena kod djevojčica u dobi od samo šest tjedana života. Obično se izvodi kod nešto starije djece, no jedan od razloga zbog čega se nije mogla odgađati je tzv. blizanači transfuzijski sindrom ili neizbalansirana cirkulacija.
Zahvat je očekivano bio vrlo složen te je zahtijevao sveobuhvatnu pripremu i detaljan plan pri čemu je sudjelovalo čak četrnaest liječnika (kirurzi, anesteziolozi, pedijatri-neonatolozi ) i drugo medicinsko osoblje. Djevojčice su bile spojene u predjelu prsnog koša, pa su im srca bila minimalno udaljena te stijenke abdomena (zajednička jetra).
Jedan od bitnih sudionika ovog revolucionarnog pothvata je i doc. Bulić. Kao plastični i rekonstruktivni kirurg, docent Bulić je bio odgovoran za optimalno „zatvaranje„ trbušnih stijenki svake od djevojčica nakon razdvajanja. No, nije bilo dovoljno zadovoljiti samo estetsku komponentu, već je bebe trebalo maksimalno zaštititi od infekcije.
Sam docent Bulić navodi kako se danima prije zahvata koristio matematičkim procjenama pri traženju optimalnog rješenja, a kao model su mu poslužile dvije identične plastične boce. Najprije ih je spojio plastičnom folijom, a potom na svakoj , s prednje i stražnje strane zarezao po „trokut„. Potom ih je razdvojio i dobivene trokute omotao oko svake boce. Tom se metodom koristio i tijekom operacije, a poslije se pokazalo- vrlo uspješno. pkrirug.jpg
Docent Bulić kaže kako u stručnoj literaturi dosad nije opisano niti jedno razdvajanje trbuha koji su bili direktno zatvoreni. Također, ni inozemni kolege koje su naši liječnici konzultirali prije operacije, nisu im mogli uputiti korisne savjete, jer ni oni nisu imali sličnih iskustava.
Ova pozitivna priča, krasni ljudi i vrhunski stručnjaci koji su sudjelovali u njoj još jednom potvrđuju vrijednosti koje imamo, a možda ih nismo ni svjesni. Ovakve stručnjake trebamo nagraditi i zadržati, jer su oni naša bolja budućnost.
- Sretni smo i ponosni što je doc. Bulić dio našeg tima - poručuju iz Medicinskog centra Vodice.
Za preglede i konzultacije kod ovog vrhunskog kirurga nazovite na broj telefon 022 643 876 ili pošaljite upit mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
djelomob1.jpg