Lipanj 22, 2019 4944

U Prvić Šepurini se održava sedmi festival Hrvatskog otočnog proizvoda

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Sedmi festival Hrvatskog otočnog proizvoda održava se u subotu i nedjelju na istom mjestu gdje je sve prije sedam godina i započelo, u Prvić Šepurini. Od tada dosta toga je naučeno o samom projektu HOP-a. Višestruko se povećao broj dobivenih oznaka proizvoda, proizvođača je sve više, konkurencija je veća, a samim time i kvaliteta proizvoda.

Na festivalu izlaže jedanaest proizvođača s područja naše, a i susjednih županija. Sve je započelo radionicom filcanja vunenog cvijeta koja je privukla velik broj zainteresiranih. U kulturnom programu nastupili su Klapa Bonaca, šepurinski pjesnici, održala se modna revija tradicionalnih nošnji, igrokaz udruge „Zlatna ribica“ te je prikazana projekcija dokumentarnog filma o Prvić Šepurini.
Festival koji se održava u organizaciji Šibensko-kninske županije i suorganizaciji Grada Vodica, TZ Šibensko kninske, TZ Vodice te Udruge poslovni klaster hrvatski otočni proizvod uveličali su mnogobrojni uvaženi gosti, a neki od njih su i domaćini.
„Iskazujem svoju iznimnu radost što je biserni otok Prvić, odnosno Prvić Šepurina domaćin ovom festivalu koji ima prodajno izložbeni karakter, a uz njega odvija se i u bogat kulturno zabavni program. Sam festival okuplja veliki broj otočnih proizvođača s ciljem doprinosa razvoju proizvodnje te očuvanju tradicije i zato Grad Vodice posebice podržava ovaj festival“ – rekla je na otvaranju gradonačelnica Vodica Nelka Tomić HOP Prvić (25 of 31).jpg
Uz gradonačelnicu Nelku Tomić festival su uveličali, župan Goran Pauk, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Milivoj Bratinčević, voditeljica udruge poslovni klaster Hrvatski otočni proizvod Julija Radović Longin, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, županijski pročelnici, predsjednici MO te direktore Turističkih zajednica.
„Ovo je manifestacija koja na jedan određeni način nastoji dati naglasak proizvodnom dijelu žitelja naših otoka, koji stvarajući ove kvalitetne proizvode ostvaraju višestruke učinke, gospodarske i demografske. Kada smo organizirali 1. Festival HOP-a na ovom mjestu, u Šibensko-kninskoj županiji imali smo samo dva proizvođača HOP-a s naših otoka, danas imamo 20 proizvođača i 81 proizvod – rekao je župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk na otvorenju festivala. HOP Prvić (27 of 31).jpg
Drugog dana Festivala u nedjelju, 23. lipnja s početkom u 9:30 sati održati će se mirisna radionica – OPG „Mario Šmit“ i radionica izrade šibenske kape – Obrt „Lipa“ s početkom u 10:30 sati. U 11:30 sati predviđen je posjet Memorijalnom centru Faust Vrančić, a u 12:30 započeti će turnir u balotama.
Poslijednja izmjena dana Subota, 22 Lipanj 2019 23:43
djelomob1.jpg