Lipanj 29, 2019 2557 Coca Cola

Na otoku Prviću održana volonterska akcija čišćenja obale u sklopu projekta Od izvora do mora

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U akciji čišćenja pedesetak se volontera, članova udruge Ekološke udruge „Šepurine“, uz podršku Turističke zajednice grada Vodica, pobrinulo za ljepšu budućnost Faustova otoka

 

Nakon što su prošloga ljeta već zasukali rukave kako bi očistili obale otoka Prvića, pedesetak volontera Ekološke udruge „Šepurine“ i ove je sezone uoči dolaska većega broja turista udružilo snage i uz podršku Turističke zajednice grada Vodica provelo akciju čišćenja od ambalažnoga otpada. Akcijom je obuhvaćeno područje na sjevernoj strani naselja i otoka Prvića od Punte svete Lucije prema Šepurinama, a ponovno je provedena u sklopu društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora koji ih je lani nagradio drugim mjestom i iznosom od 10 000 kuna.

„Ovom akcijom željeli smo još jednom doprinijeti očuvanju ljepote i čistoće otoka te osvijestiti mjesno stanovništvo i goste o zajedničkoj odgovornosti prema prirodi. Ako želimo da Prvić i dalje ostane prepoznat po predivnim plažama i kristalno čistome tirkiznom moru, svi se moramo brinuti za okoliš te potaknuti naše sugrađane i posjetitelje na odgovorno ponašanje tijekom boravka na otoku, što znači ne samo uklanjanje otpada iz okoliša, nego i njegovo zbrinjavanje na odgovarajući način, a ne bacanje tamo gdje mu nije mjesto. To je jedini način da i buduće generacije uživaju u prekrasnim otočnim uvalama Faustova otoka”, izjavila je Anita Franin Pečarica, direktorica Turističke zajednice grada Vodica.

Za akciju čišćenja potrebnu je opremu osigurala Coca-Cola u Hrvatskoj, koja već spomenuti projekt Od izvora do mora provodi drugu godinu zaredom. Projekt je usmjeren na čuvanje područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiče se i podržava akcije čišćenja obala te podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. U prošloj je godini širom Hrvatske održano 12 akcija čišćenja, a ove ih se godine planira čak 20.

„U Coca-Coli svjesni smo da je problem onečišćenja okoliša jedan od najvećih s kojima se svijet danas suočava. Projekt Od izvora do mora jedan je od načina na koji i mi, u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva, želimo pridonijeti njegovu rješavanju, odnosno očuvanju hrvatskih prirodnih ljepota i čistoći okoliša. Drago nam da je projekt naišao na tako dobar odziv udruga i građana jer znači da su mnogi prepoznali njegov cilj. Potaknuti dobrim prošlogodišnjim rezultatima nadamo se sudjelovanju još većega broja udruga i građana ove godine, a time i još manjoj količini otpada u našemu okruženju”, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Sve udruge zainteresirane za organizaciju akcija čišćenja mogu se do kraja listopada 2019. prijaviti putem mrežne stranice www.odizvoradomora.hr, a organizatori triju akcija u kojima će biti prikupljeno najviše otpada po sudioniku bit će nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5000 kuna na kraju ovogodišnjega, drugoga ciklusa projekta.

djelomob1.jpg