Lipanj 29, 2019 4746

Jadran bez plastike: U akciji čišćenja obale i podmorja na otoku Zmajanu prikupljene enormne količine otpada

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
Jučer je u Kulturnom centru Vodice održana prva večer projekta “Jadran bez plastike” pokrenutog od vodičkog komunalnog društva Leć, koja između ostalog pruža uslugu gospodarenja otpadom, a koja je među prvima u Hrvatskoj uvela odvojeno sakupljanje korisnog otpada na području Grada Vodica i Općine Tribunj već na kućnom pragu.
Večer je bila posvećena predavanjima s temama plastike i plastične ambalaže. Kroz četiri stručna predavanja koja su posjetitelji Kulturnog centra jučer mogli čuti, iz prve ruke se moglo saznati, od ljudi koji su svoj profesionalni vijek posvetili upravo tom problemu, što se događa kad se plastična ambalaža raspada negdje u prirodi ili u moru, kako ulazi u naš hranidbeni lanac i kako naposlijetku trujemo sami sebe, a da toga nismo ni svjesni.
Drugi dan “Jadrana bez plastike” događa se danas i rezerviran je za teren - studenti i profesori Geotehničkog fakulteta su od jutra održali akciju čišćenja obale i podmorja na otoku Zmajanu, a čiji će otpad koristiti za daljnja istraživanja. Pridružili su im se i vodički ronioci i volonteri, kao i znanstvenici sa Instituta Ruđer Bošković - postaja Martinska. Sveukupno je sudjelovalo preko 40 sudionika, a prikupljena je značajna količina otpada što se može vidjeti na priloženim fotografijama zmajan (1 of 18).jpg
Obično se ovakve akcije čišćenja podmorja i obale često rade u Vodicama i na naseljenim otocima vodičkog akvatorija. Zmajan je otok koji administrativno pripada Vodicama, a nije naseljen pa je to jedan od glavnih razloga zašto je odabran za ovu akciju.
„Kada sam prije dva mjeseca otišao na otok Zmajan kako bi uvidio kakvo je stanje, skoro na svakoj uvali bilo je naplavina. Uz to, kako se u tim uvalama sidre brodovi, dosta otpada i plastike je bilo u samom moru. Izabrali smo jednu uvalu, održali akciju, otpad je složen po sadržaju i vrsti, sve je izvagano, a studentima i profesorima Geotehničkog fakulteta otpad će služiti za daljnju analizu i rad. Također u planu je da se iduću godinu akcija održi na istom mjestu, kako bi vidjeli što se u godinu dana promijenilo“ – rekao nam je Stanko Birin, direktor tvrtke Leć zmajan (18 of 18).jpg
(Stanje nakon čišćenja)
Večeras, također u sklopu ovog projekta, na Obali Vladimira Nazora će u 21.30 h poznati hrvatski bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar s klavijaturistom Hrvojem Gallerom održati pomalo nesvakidašnji koncert jer će se jednim dijelom koristiti instrumentima napravljenima od otpada.
Poslijednja izmjena dana Subota, 29 Lipanj 2019 15:35
djelomob1.jpg