Srpanj 12, 2019 8767

Slike i tehnički opis

Evo kako će izgledati novi park, Grad otvoren za sve sugestije

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
Grad Vodice planira započeti radove na uređenju parka na Trgu kneza Branimira. Rekonstrukcija parka bi trebala započeti u rujnu, pa se pozivaju građani da svoje primjedbe do 01. kolovoza 2019. dostave na adresu Grad Vodice, Ive Čaće 8, 22211 Vodice - uz napomenu "Javni uvid park" ili na email adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi se kvalitetne, konstruktivne primjedbe mogle ugraditi u dokumentaciju za nabavu. U obzir će se uzeti sve primjedbe potpisane punim imenom i prezimenom pošiljatelja, s dostavljenom adresom i kontakt podacima istog.
Donosimo i obrazloženje projekta koje nam je dostavljeno iz Grada Vodica
Prema današnjem zatečenom stanju, park Vodice se nalazi u centralnom dijelu, na glavnoj prometnoj ulici koja prolazi kroz uži centar Grada, na dijelu kat.čest.br. 7182/1, K.O. Vodice. Lokacija je Trg kneza Branimira, površine 2653,50 m². Površina predviđena za uređenje ovim projektom je unutar oboda parka omeđenog cestovnim rubnjakom. Glavne pješačke komunikacije kojima se dolazi u Park su centralna šetnica u uzdužnoj osi parka koja povezuje na sjeveroistočnom dijelu ulicu Trga kneza Branimira sa ulicom Ive Čaće na zapadnom dijelu parka te poprečna pješačka staza koja povezuje ulicu na jugozapadnom dijelu Ante Španje sa pješačkom zonom u jugozapadom dijelu koja se spušta prema trgu na Obali Vladimira Nadzora. Pješačke površine nisu u cjelosti pristupačne osobama smanjene pokretljivosti i osobama u invalidskim kolicima. U sjeverozapadnom dijelu parka, dječje igralište u površini oko 150,0 m² je u dotrajalom stanju i zahtjeva cjelovitu rekonstrukciju. U samom parku u sjevernom dijelu, postoji spomen ploča s imenima stradalih vatrogasaca, te postojeći bunar koji je zatrpan, no prethodno konzerviran prekrivanjem betonskom pločom. Projektom se predviđa rekonstrukcija, relokacija spomenika i uređenje bunara. Postojeći rasvjetni stupovi po obodu parka predstavljaju javnu rasvjetu i u dobrom su stanju dok je zatečena rasvjeta u parku neadekvatna za pješačke površine i ostale sadržaje. Postojeće stanje zahtjeva potpunu invertarizaciju i sitematizaciju postojećeg bilja (stablašica i grmlja). Od urbane opreme prisutne su klupe za sjedenje, koševi za otpatke. Neadekvatno je definiran postojeći prostor parkinga za bicikle i motocikle. Postojeće stanje parka nema širinu u ponudi različitih sadržaja, te ga građani ne koriste u smislu otvorene urbane javne površine, već kao prolaznu komunikaciju.
Novim rješenjem se želi prostor vratiti Gradu i njegovim stanovnicima. O PROJEKTU: Zone unutar parka kako su danas prisutne se zadržavaju, međutim na potpuno otvoren i građanima dostupan način. Centralna šetnica ostaje projektom naglašena, ali ovaj put sa širokim predprostorom sa obje strane kojim se naglašava pojam trga. Materijali su novi, u skladu sa današnjim oblikovanjem javnih urbanih prostora, „plivajuća“ korijenja stabala u drvoredu su zaštićena formiranjem elementa „pitara“ sa obodom od kortena kao stabilnog i trajnog materijala. Rasvjeta sve dodatno naglašava. Sa sjeveroistočnog ulaza odmah se otvara kosa linija „sjećanja“ sa spomenikom stradalim vatrogascima i zatećenim bunarom. Prijedlog ovog projekta je valorizacija oba elementa u visini hodne plohe, drugačijim materijalom od poda. Za spomenik stradalim vatrogascima primjenili bi korten sa ugraviranim imenima i rasvjetom koja diskretno u razini poda osvjetljava spomenik. Očekujemo da se prolaznik tijekom hoda potrudi zaobići plohu spomenika i na takav način mu želimo dodatno usmjeriti pažnju. Kako je bunar u neposrednoj blizini zone spomenika voda kao simbol života unosi potrebnu mistiku pojačanu svjetlom iz dubine. Krune nema, sve je u razini poda naglašeno primjenjenim materijalom. Ponovo od sjeveroistočnog ulaza ovaj put prema jugu nova je zona sa stazom za balote kao tradicijskog oblika druženja dalmatinskog čovika. Ta južna zona parka je upravo onaj sadržaj kojim se želi vratiti građane Parku. Zabava i opuštanje uz element vode koji vodi u posebnu šetnju kroz zeleni dio parka u mirnom ritmu.
Voda preuzima i daje energiju kroz igru svjetla i naglašenog apstraktnog elementa koji izvire iz njenog okvira, a sa druge strane kroz brežuljke raznolikog niskog raslinja mediteranskog zelenila šetnica završava kod male fontane za piće. Izrazita je razlika u dinamici korištenja ovog prostora tijekom godine, a kvalitetni javni prostor treba zadovoljiti potrebe i lokalnih ljudi i gostiju. U turističkoj sezoni to nije pitanje, međutim naročito je važno da u mirnom periodu tijekom zimskih mjeseci park živi.
Položaj scene sa pozornicom je i dalje u sjecištu dvije glavne osi parka. Dječje igralište se kao zona zadržava, ali izvan tradicionalnog okvira poimanja igrališta, primjenom potpuno novih materijala i oblika igre. Mobilna urbana oprema u igralištu otvara mogućnost roditelju za aktivno sudjelovanje u dječjem svijetu. Granice dobnih skupina djece su jasne, a opet prostor je u potpunosti otvoren za igru i uživanje.
Urbana oprema i parkovna rasvjeta su potpuno novi. Na podu se koriste matirane kamene ploče različitih velikih dimenzija u nepravilnom ritmu fuga i dilatacija čime se želi dobiti osjećaj jedinstvene monolitne plohe. Klupe su u aktivnom dijelu parka oblikovane kao jednostavne kutije za sjedenje, a opuštajućem dijelu parka kao udobni naslonjači.
Rasvjeta daje okvir svemu, posebno se pazilo na položaje rasvjetnih stupova u glavnoj i poprečnoj šetnici kako bi noću pružala jasnu i sigurnu liniju kretanja. Diskretno osvjetljenje za intimniji doživljaj, a ujedno i posebno naglašavanje pojedinih segmenata parka. Na ovakav način promišljanja prostora parka postaje novo mjesto okupljanja i interakcije svih dobnih skupina.
Prema arhitektonskom rješenju ukrasnom i zaštitnom zelenilu poklonjena je maksimalna pažnja. Projektom hortikulturnog uređenja se ističe zaštitna i oblikovna uloga zelenila čime se cijela površina zahvata dovodi u prirodnu mjeru, kao odgovor na moderne urbane elemente koje javne površine moraju imati.
Poslijednja izmjena dana Petak, 12 Srpanj 2019 13:42