Srpanj 23, 2019 4621

Vodice su ostale bez svog ponajboljeg „navijača“: Napustio nas je Josip Juričev – Martinčev, poznatiji kao Joso Pipićev

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)
Noćas, nešto malo prije ponoći, Vodice su ostale bez svog ponajboljeg „navijača“. Napustio nas je Josip Juričev – Martinčev, poznatiji kao Joso Pipićev.

Svojih 86 godina (rođen je 1933.g.) proživio je izuzetno aktivno, a kad su Vodice u pitanju i sveprisutno. Školovao se u Rijeci, a većinu svog radnog vijeka proveo je u „Vodovodu“, ponajviše kao njegov čelni čovjek za vodičko područje.

Svoj posao obavljao je maksimalno odgovorno. Sjećam se vremena kada su u vrijeme sušnijih perioda na snazi bile mjere redukcije vode. Svijest o značaju vode za turizam tjerala ga je da obilazi Vodice i provjerava pridržavaju li se mještani propisanih mjera. Joso je stalno bio u điru i provjeravao štimaju li u njegovim Vodicama i druge stvari. Pogotovo je volio obilaziti plaže i tako se iz prve ruke uvjeravati da je sve u redu sa čistoćom, tuševima,…

Poznavajući ga dobro, znam da bi to radio i da nije bio predsjednik tadašnjeg Turističkog društva. Josi je naprosto bilo stalo da Vodice prednjače u svemu, i to ne samo kad je turizam bio u pitanju.

U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća dva puta dobio je Nagradu tjednika „Arena“ za najboljeg turističkog djelatnika u bivšoj državi. Bilo je to u periodu zlatnog doba vodičkog turizma, u vremenu kada su uz njega djelovali vizionari poput Frane Arambašina, Ante Roce, Jerka Latina, Pere Pelajića,…

Joso je u samostalnoj hrvatskoj državi bio i dugogodišnji predsjednik Gradskog vijeća Vodica. I u tome je dao sve najbolje od sebe. Bio je najbolji mogući primjer kako se osoba sa odgovornostima koje nosi takva funkcija mora ponašati.

Osim ljubavi prema rodnom mjestu, a naravno i prema obitelji, supruzi Milki, kćerima Neri i Blanki, unucima Josipu, Mariji, Tomislavu i Matiji – Karlu, Joso je cijeli svoj život puno ljubavi imao i za „Hajduka“. Sa Joškom Čunčilom, braćom Đukinima, Todom, rođakom Vinkom, Perom Suskovim , Boškom Titinim, Bekićem i Pulentašom odlazija je na sve moguće utakmice na staru Plinaru i Poljud. Živija je za Hajduka i živija je Hajduka.

Predvodija je i čuvenu protestnu povorku kroz Vodice 1976. godine zbog otete titule prvaka. Oduvijek mu je oko vrata stajala kolajna sa hajdukovim grbom. Onim pravim, koji je u središtu imao hrvatski grb.

Falit će Joso svojim Vodicama. Miji kao met na kartama kod Vlade Đukina, crkvenim procesijama, mladim turističkim djelatnicima kao savjetnik, Stanku iz „Leća“ kao „kontrolor“ da je sve dobro počišćeno, Matijinim vatrogascima, svim vodičkim sportašima, glazbarima, pokladama,…

Josu Juričeva – Martinčeva, našeg dragog Pipića, ispratit ćemo sutra u 18 sati na vodičkom gradskom groblju.

Tekst napisao i fotografija: Ivica Bilan
Poslijednja izmjena dana Utorak, 23 Srpanj 2019 13:29
djelomob1.jpg