Kolovoz 02, 2019 6671 Antifašistički vjesnik Antifašistički vjesnik

Turistička ponuda za fašiste

Na Kozari mnoštvo uništenih antifašističkih spomenika s fašističkim grafitima

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
Aktivisti iz Antifa Šibenika su nedavno zaprimili dojavu od gostiju u Vodicama o mučnom stanju spomeničke baštine iz Narodnooslobodičke borbe u zaleđu Vodica. Gosti su im poslali fotografije niza potpuno devastiranih spomenika na području brda Okit, točnije na lokalitetu Kozara, javlja Antifašistički vjesnik.

Uz to su nekadašnji spomenici išarani prepoznatljivim grafitima koji slave ustaške križarske teroriste i fašističku tvorevinu tzv. NDH. Identičan rukopis i identične simbole smo već vidjeli na nizu uništenih spomen ploča diljem Dalmacije, u Bukovici, Cetinskoj krajini i Vrilu Zrmanje, piše na portalu Antifašističkog vjesnika.
 Spomenik na kome je nekoć stajala spomen ploča i buktinja devastiran je još početkom 90-tih. Prije dvije godine na nekadašnjem spomeniku se mogla vidjeti reklama za festival, križ te antifašistički grafiti. A danas je urešen ustaškim grafitima: ušatim U s križem, endehazijom i "Bogom i Hrvatima". 
Nedaleko od spomenika na punktu Kozara 1981. godine podignuta je i spomen ploča Tribunjsko-vodičkom partizanskom odredu koji je s tog mjesta krenuo u studenom 1941. u "ustaničku Liku da se bori protiv okupatora i domaćih izdajnika za slobodu, bolji i sretniji život svoga naroda". Spomenik je srušen 90tih, i obnovljen od strane "SABA" Vodice 2005. godine. Do prije dvije godine je spomen ploča bila cijela izudarana, no relativno još čitljiva. Danas spomen-ploča stoji na zemlji izrazbijana na stotine komadića, a postolje je išarano fašističkim gadarijama. Na istom lokalitetu se nalazi i moguća kosturnica, o kojoj nisu uspjeli pronaći dodatne informacije, a koja stoji otvorena, puna smeća i išarana još većim smećem, cijeli članak o važnosti lokaliteta, prošlošću I bitkama koje su obilježavali ovi srušeni spomenici NOB-a pročitajte na portalu Anifašističkog vjesnika.
djelomob1.jpg