Kolovoz 07, 2019 3354

Svih pet godina ocjena pet

Sada i službeno: Grad Vodice ponovno u vrhu po ocjeni transparentnosti proračuna

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
Kao što smo već pisali u srpnju, Grad Vodice je dobio priznanje za transparentnost gradskog proračuna, a sada je ono stiglo i službeno. Naime, Institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. Istraživanjern je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.


Spomenutim istraživanjem željelo se utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata, te kvalitetu službenih internetskih stranica lokalnih jedinica.

Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2018. do ožujka 2019., a to su:
godišnje izvršenje proračuna za 2017.;
polugodišnje izvršenje proračuna za 2018.;
prijedlog proračuna za 2019.; izglasani proračun za 2019.
i proračun za građane za 2019.

Budući da se promatrala dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina otvorenosti može se kretati od 0 do 5.


- Kako je Vaš Grad osvojio maksimalan broj bodova, u ime Instituta za javne financije čestitam Vam na osvojenom priznanju za transparentnost gradskog proračuna, javila je Katarina Ott, ravnateljica Instituta.


Detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljena je u newsletteru „Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2018. — ožujak 2019.", a rezultati su dostupni i putem interaktivne karte koja se nalazi na web stranici: www.ijf.hr/transparentnost.

Spomenimo kako prema dostupnim podacima na stranicama Instituta, ovo se istraživanje provodi od 2014. godine, a Vodice su jedina jedinica lokalne samouprave u našoj županiji koja svih pet godina ima ocjenu pet.
djelomob1.jpg