Kolovoz 23, 2019 3979

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Povodom obilježavanja 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Grad Vodice u suradnji sa Udrugom ratnih veterana Hrvatski domobran Šibensko-kninske županije organizirao je danas popodne komemoraciju ispred spomenika Žrtvama jugoslavenskog komunizma.

Program je započeo u 19 sati komemoracijom i polaganjem vijenaca i svijeća ispred spomenika Žrtvama jugoslavenskog komunizma

Vijence i svijeće na spomenik Žrtvama jugoslavenskog komunizma položili su predstavnici Grada Vodica, gradonačelnica Nelka Tomić dr. med. i Marin Mikšić, predsjednik gradskog vijeća zajedno s predstavnicima Udruga civilnog društva i predstavnicima političkih stranaka, a na komemoraciji prigodni nastup imala je klapa Bunari.

Program se nastavio na Trgu hrvatskih mučenika gdje su predstavnici Grada Vodica i udruge građana položile vijence i zapalile svijeće uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

„Prisjetimo se da su i oni stradali od istih ubojica, istih tenkova, iste petokrake i kokarde. I cilj je bio isti, da ne bude Hrvatske države i da hrvatski narod bude sveden na statistički uzorak.“ – rekao je voditelj programa

Nakon polaganja vijenaca u 20 sati održana je sveta Misa u župnoj crkvi sv. Križa na kojoj se molilo za sve duše žrtava jugoslavenskog komunizma.

Podsjetimo, Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću. Spomendan potječe od Praške deklaracije o zločinima komunizma. Podsjeća na pakt Hitlera i Staljina kad je dana 23. kolovoza 1939. godine potpisan njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju, poznat kao Sporazum Molotov-Ribbentrop, kojim je postignut javni sporazum o nenapadanju i tajni sporazum o podjeli interesnih sfera u Istočnoj Europi. Dan sjećanja potvrđen je rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučno je osudila teška kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni komunistički režimi te izrazila suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina. Skupština vjeruje da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive, ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji i time je Skupština pozvala sve komunističke i post-komunističke stranke u svojim državama članicama, koje to još nisu učinile, da ponovno ocijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, da se jasno distanciraju od zločina totalitarnih komunističkih režima te da ih potpuno jasno osude.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava. Hrvatski sabor je 30. lipnja 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava.

Poslijednja izmjena dana Petak, 23 Kolovoz 2019 22:09