Kolovoz 29, 2019 3111

MILIJARDE, MILIJARDE I SAMO MILIJARDE

SDP-ov osvrt na posjet ministra Pavića: Poslat ćemo upit za sve projekte koji ulaze u tih 1,6 milijardi kuna

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Iz županijskog SDP-a osvrnuli su se na nedavni posjet Vodicama, odnosno Šibensko-kninskoj županiji, ministra Marka Pavića. U svom priopćenju, kojeg je potpisao predsjednik Joško Šupe, navode kako im nisu jasni milijardu kuna vrijedni projekti.

U proteklih nekoliko dana našu županiju posjetio je novoimenovani ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić. I čuli smo tu neke sretne podatke za nas. Naime, naša županija ima ugovorenih projekata 1,6 milijardi kuna financiranih jednim dijelom iz EU fondova, a samo na šibenskom području 1.1 milijardu kuna.

Nove su to informacije za nas. Donedavno se baratalo cifrom od 400 milijuna kuna, da bi gradonačelnik grada Šibenika nedavno izjavio da projekata ima oko 700 milijuna kuna. Evo sad smo svjedoci da toga ima neizmjerno više. Ni sam gradonačelnik više ne može to pratiti.

U posjeti Vodicama isti taj ministar Pavić, tri dana nakon posjete Šibeniku, kaže da se na području županije u Vodicama provodi 81 milijun kuna projekata. Slobodno možemo kazati da se u Vodicama trenutno europskim novcem ne financira ništa, a u prilog tome govore i podaci o izvršenju proračuna sa internetskih stranica grada Vodica u razdoblju 2013. – 2018.  povučeno je svega 856.920 kn i to 2016. godine što čini svega 0,35% prihoda poslovanja grada Vodica.

Dok susjedni gradovi i općine sredstvima EU obnavljaju šetnice, tvrđave, grade nove vrtiće, obnavljaju postojeće vrtiće i škole, grade muzeje i uređuju sustav opskrbe vodom i odvodnjom grad Vodice podiže ni manje ni više nego 20.000.000 kn kredita da bi konačno izgradio novi vrtić.

Obišao je ministar Pavić i županiju Šibensko-kninsku i sastao se sa županom. Izjavio je tada da je imao vrlo plodonosne sastanke i da se veseli daljnjoj suradnji i novoj financijskoj omotnici u kojoj će sigurno biti izdašnih sredstava za Šibensko-kninsku županiju. Kako je očito da milijarde padaju u naše dvorište pretpostavljamo da našem županu neće biti nikakav problem zajedno sa ministrom Pavićem riješiti tako i financiranje sanacije zagađenih laguna u Kninu, brzu cestu Šibenik-Drniš-Knin, kanalizaciju u Vodicama, jer to je samo kap u moru županiji koja je tako uspješna u izvlačenju novca iz EU fondova.

A što se tiče ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije njima ćemo poslati upit da nam pošalju popis svih projekata u Šibensko-kninskoj županiji koji ulaze u tih 1,6 milijardi kuna kako bi bili bolje upoznati sa projektima u svojoj županiji.

Predsjednik ŽO SDP Šibensko-kninske županije
Joško Šupe

 

djelomob1.jpg