Kolovoz 30, 2019 4053

Dan kada je život na Kornatu izgubilo 12 vatrogasaca

Prošlo je dvanaest tužnih godina: Čuvamo vas, kao uspomenu na najlipše vrime naših života…

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Dvanaest je godina prošlo od najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva na otoku Kornatu. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na mjestu ili preminulo nakon nekoliko dana u bolnici. 

 jednoj od najvećih hrvatskih mirnodopskih nesreća 30. kolovoza 2007. Godine, iz mnogima misterioznog i nerazjašnjenog požara, život su izgubila naša četiri mladića, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Karlo Ševerdija i Ante Juričev-Mikulin. 

-    Čuvamo Vas, kao uspomenu na najlipše vrime naših života... Iza suza jos sunce sja..., poručio je DVD Vodice.

Odneseni su i životi šibenskih i tišnjanskih vatrogasaca, Dina Klarića, Ivice Crvelina, Ivana Marinovića, Marka Stančića, Tomislava Crvelina, Ante Crvelina, Josipa Lučića te Marinka Kneževića. Šestorica su poginula na mjestu događaja, a šestorica su ubrzo preminula od posljedica teških opeklina, a jedini vatrogasac koji je preživio ovu tragediju je Frane Lučić iz Tisnog.

Nakon tragedije tajnik DVD-a Vodice, inače osnivač i začetnik vodičkog vatrogastva, Gordan Gorki Alfirev se ubio. Nije mogao nositi na svojoj duši teret smrti četvorice vodičkih vatrogasaca za čije se stradavanje osjećao odgovornim, kao onaj koji ih je mobilizirao i poticao na angažman u DVD-u. Tako je, naizgled bezazleni požar, odnio i svoju trinaestu žrtvu.

 

Danas je u Spomen-parku na otoku Kornatu obilježena njihova 12. godišnjica stradanja, a na vodičkom groblju su položeni vijenci. 

U kapelici sv. Florijana za sve stradale vatrogasce održana je služba riječi s odrješenjem koju su predvodili don Grgur Alviž i don Tuna Jozić. Molitvi su prisustvovale obitelji i prijatelji stradalih, kolege vatrogasci iz cijele Hrvatske kao i iz Slovenije i Bosne i Hercegovine te lokalni i državni dužnosnici koji su paljenjem svijeća odali počast stradalim vatrogascima.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća obitelji i prijatelji stradalih vatrogasaca te sudionici komemoracije posjetili su poprište tragedije, 12 kamenih križeva.

Također, na groblju su predstavnici Grada, DVD-a Vodice, JVP Vodice, predstavnici političkih stranaka i udruga položili vijence i zapalili svijeće na grobovima poginulih vatrogasaca i na grobu pok. tajnika DVD-a Vodice Gordana Alfireva.

Foto: Infovodice/ ŠK županija

Poslijednja izmjena dana Petak, 30 Kolovoz 2019 19:56