Kolovoz 31, 2019 5939

Imaju tek pet stranaca među osobljem

Uspješna sezona za hotele Olympia i Olympia Sky: Kroz ovaj je mjesec bilo gostiju iz 50 zemalja

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Iz godine u godinu tijekom turističke sezone se mogu čuti tužni komentari iz hotelskih kuća zbog nedostatka kvalitetne sezonske radne snage, ali i zbog nešto lošije sezone. U vodičkim hotelima Olympia i Olympia Sky to ovu godinu nije slučaj. Imaju svega pet radnika iz inozemstva te bilježe poraste u svim segmentima o kojima smo popričali s direktorom Darkom Bastićem.

-    Recenzije su nam ove godine bolje nego prijašnjih što je i logično. Reagirali smo na nezadovoljstva gostiju i otklonili detalje koje su naglasili da nisu dobri kao što je bila gužva kod bazena ili restorana, priča nam Darko Bastić, direktor hotela Olympia i Olympia Sky.

Olympia je stari hotel, renoviran prije 10 godina, jeftiniji 40% od Skyja. U prvom je razina noćenja ostala ista, a u drugome za 22 % veća što znači da gosti uvijek biraju bolje te bez obzira na cijenu traže nivo i uslugu više. Također, prihodi su mu veći za 17 %.

-    I Olympia ima 3 posto veće prihode nego lani, ali je hotel u kojem ćemo u dogledno vrijeme trebati dizati kvalitetu da se ujednači sa Skyom ako želimo značajnije poraste. Da bi došli do tog cilja svjesni smo da svake godine moramo nešto investirati i uložiti u odnosu na prošlu godinu.

Po njemu je sezona sukladna svim očekivanjima da bude bolja nego lani.

-    Ovi rezultati nam daju za pravo. Možemo i na godišnji svi skupa, mada ćemo raditi još četiri mjeseca i to opasno. Reakcije gostiju su pozitivne na samu destinaciju, hvale pomake u gastronomiji, u zabavnim i kulturnim sadržajima koje su Vodice ovo ljeto ponudile, a većih primjedbi nemaju.

Naglasili su tek da bi voljeli vidjeti policijske patrole koje im daju osjećaj sigurnosti. 

-    Svatko tko je dao svoj angažman ili poboljšao sadržaj u odnosu na prošlu godinu je i profitirao. S obzirom da je svake godine sve veći broj kreveta u privatnom smještaju pretpostavljam da se onom tko ne ulaže događaju rupe, a možda i otkazi. 

Danas preko interneta ne možeš gosta puno prevariti. On tu pronalazi sve informacije o domaćinu i samoj destinaciji i lokaciji prije nego što rezervira smještaj.

-    80 % gostiju se ne kupa u moru. Što se tiče plaže, mi ju održavamo, čistimo, čuvamo i imamo spasioca za otprilike 20 % naših gostiju, ostatak su gosti i građani Vodica. Na bazenu imaju sve što žele, ekskluzivu i sav sadržaj. Oni koji ne borave u hotelu do 18 sati ne mogu pristupiti. Jednoj obitelji je dijete na sigurnom. Mogu se masirati, jesti, piti…

U kolovozu je bilo gostiju iz čak 50 zemalja. Najbrojniji su bili Nijemci i Austrijanci, a iza njih Hrvati i Slovenci. Sve ostalo je usitnjeno, vraćaju se Talijani, značajan je porast Švicaraca, a pad gostiju je iz Skandinavskih zemalja.

-    U špici sezone u hotelu radi 300 zaposlenika, 130 stalno zaposlenih, 120 su sezonci, a ostatak su učenici i studenti koji su zaduženi za plažne objekte i bazene.

Ove godine su cijelu sezonu odradili s pet radnika iz drugih zemalja za razliku od prošle godine kad ih je bilo 50. 

-    Dali smo si zadatak da nađemo radnike iz naše okolice, a pridobili smo ih tako što smo korigirali plaće. To nam je na kraju isplativije jer u suprotnom treba plaćati sve dodatne troškove, a i imati obaveze. 

Vanpasionska potrošnja bilježi porast od 20 %. To je rezultat otklanjanja nedostataka, malo bolje organizacije i marketinga.

-    Ponudili smo svaku večer gostima zabavni ili glazbeni program što se pokazalo vrlo dobrim. Bila bi puna terasa. Isto tako nakon tri godine smo uspjeli posložiti a la carte restoran. Bilježimo puno bolje rezultate, odradili smo sezonu bez primjedbi. Nudimo samo friško. Imamo odličnu ponudu ribe, škampi i jastoga, steakova, mislim da smo dobar restoran koji ima i poseban pogled uz kuhara koji to kvalitetom može pratiti. 

Ovu će godinu Turističkoj zajednici preko boravišne pristojbe uplatiti 1,5 milijuna kuna što očekuju i da se vrati kroz određene programe u samom mjestu.

-    Veoma sam zadovoljan njihovim radom. Svi zajedno uvijek želimo i tražimo da to bude za nijansu bolje, sadržajnije, ali Vodice kroz cijelu godinu daje dodatne sadržaje te ponavljam, naši gosti su pohvalili ponudu.

Također, u Olympiji su napravili veliki pomak i u segmentu kongresnog turizma pa imaju goste kroz cijelu godinu. 

-    Sky tek nakratko zatvaramo od Nove godine do sredine veljače, a i to je period u kojem je teško dovesti goste i financijski je neodrživo. To razdoblje iskoristimo za odmore osoblja, a i popravljanje finesa.

Poslijednja izmjena dana Subota, 31 Kolovoz 2019 13:05
djelomob1.jpg