Rujan 05, 2019 4238

Prvi dan škole napunit će torbe besplatnim knjigama

U ponedjeljak kreće novo poglavlje za vodičke školarce: Ove godine i za sto prvašića!

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U vodičku osnovnu školu ove će godine u prvi razred krenuti 100 učenika s područnim odjelom u Tribunju što je za cijeli razred više nego lani, točnije njih 22. Također, besplatni udžbenici su više-manje stigli, a preuzet će ih učenici svih razreda prvog dana škole.

Prvog dana škole u 8 h stižu učenici trećeg i od petog do osmog razreda, a drugi i četvrti razredi u 8:30 h. Prijem prvaša je u 11 h.

-    Za prvaše je tradicionalno organizirana priredba i blagoslov župnika, a za sve ostale učenike je u 9 h u crkvi Zaziv Duha Svetoga. Knjige su došle, nešto jučer, nešto danas, a nešto još nedostaje. Nadam se da će ostatak doći do sutra pa da sve bude spremno za ponedjeljak. Pozivaju se učenici da dođu sa svojim praznim torbama, kazao nam je ravnatelj Grgo Friganović.

Uz besplatne udžbenike će preuzeti raspored i ostale naputke, a roditelji će potpisati potvrde o primitku. Ti udžbenici se na kraju vraćaju, ovisno o stanju, ako su oštećene ili izgubljene će se naplatiti. 

-    No, do lipnja sljedeće godine ima još dosta vremena pa ćemo vidjeti što će još biti. Dodatna nastavna sredstva – radne bilježnice, pribor, mape, atlasi, roditelji će kroz prvi tjedan nastave dobiti informacije da ne moraju žuriti s time. Neki udžbenici sadrže sve pa neće biti potrebne radne bilježnice, to će nastavnici odlučiti. Onaj tko nije još ništa kupio, možda će i ušparati.

Učenici nižih razreda imaju različite udžbenike prema odabiru učiteljice. No, sve su one po istom programu kurikularne reforme Škola za život koja se provodi od prvog do petog razreda uz tri predmeta – biologiju, kemiju i fiziku u sedmom razredu.

-    Skoro nam je čitavo ljeto bilo radno, što zbog javne nabave i knjiga, što zbog svega ostalog. Profesori i učitelji se pripremaju i rade. Malo smo u gužvi, radovi koje smo planirali odraditi do ljeta kasne. U A krilu smo kompletno mijenjali podove i učionice. Pločice su bile u upotrebi skoro 40 godina. Ostali radovi, odnosno istočna fasada škole mijenjat će se tijekom rujna. 

Osnovna škola Vodice od petog do osmog razreda ima 17 odjela, a ukupno njih 36 što ju čini najvećom školom u županiji sa 734 učenika. Druge su daleko iza nje jer ima više nego čitav zapadni dio županije skupa.

Također, ima šest pomoćnika u nastavi za 40-ak djece. Oni su u školi preko fondova i županije za djecu s težim poteškoćama, a preko udruge Kamenčići ih je lani bilo dodatnih troje za što se nadaju da će ostati i ove godine.

-    To je još u postupku, jednom su nam odbili pa smo se žalili. Nadamo se da se tako što neće dogoditi.

Podsjetimo, od Ministarstva znanosti i obrazovanja su stigle ponuđene promjene u praznicima, a na razini županije je izabrana solucija 4 čiji raspored možete pogledati ovdje.