Rujan 22, 2019 4935

Ovaj važan 22.9. obilježile su vodičke udruge proizašle iz Domovinskog rata

To je bila prekretnica i za čitavu Republiku Hrvatsku: Na današnji dan prije 28 godina oslobođen je Šibenski most

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Na današnji dan prije 28 godina, Radio Šibenik točno u podne izvijestio je kako je oslobođen Šibenski most. Sutradan, 23. rujna 1991. godine u 11 sati i 27 minuta označen je prestanak zračne opasnosti. Tri vodičke udruge proizašle iz Domovinskog rata UHBDDR, UHDDR i HVIDR došle su do mosta i zajedno obilježile ovaj dan.

Ratni rujanski podvig bio je prekretnica ne samo za Šibenik, već i za čitavu Republiku Hrvatsku. 

-    Kako čelni ljudi svih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Vodica ponovno nisu pozvani na sastanke organizacijskog županijskog odbora za obilježavanje Rujanskog rata te nisu bili dio organizacije cjelokupne županijske manifestacije, tako i ne znaju iz kojih se razloga izostavio iz programa 22.9. -  dan oslobađanja Šibenskog mosta koji je po njima neizostavno važan. Novom idejom vodičke udruge su obogatile svoj lokalni program za dan oslobađanja mosta, kazao nam je Danijel Lasan Zorobabel, predsjednik UHBDDR Vodice.

Oslobođenjem Šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske JNA, Zbor narodne garde i policija osujetili su plan agresora da Republiku Hrvatsku podijeli na dva dijela. U Šibeniku, na Šibenskom mostu propao je san o Velikoj Srbiji, a Domovinski rat dobio je novi vojni moralni uzlet.

-    Kroz dva sastanka koja je sazvao Grad Vodice, manifestacija Srcem protiv čelika na nivou Grada je uspješno organizirana te se kao zaključak dogovorilo da će se naš lokalni program narednih godina obogaćivati u svakom pogledu, a sve u svrhu da se Rujanski rat kroz buduće generacije na zapostavi, istaknuo je Lasan Zorobabel.

Na posljednjem gradskom sastanku sve udruge iz Domovinskog rata su se jednoglasno dogovorile da bi se dan oslobađanja Šibenskog mosta obilježio zajedničkom fotografijom na mostu, a poslije i sa zakuskom svih vodičkih branitelja koji su davne 1991. sudjelovali u obrani grada i oslobađanju Šibenskog mosta.

-    Planiramo navedeni datum postaviti trajno u program obilježavanja Rujanskog rata grada Vodica, a naša zakuska je financirana iz fondova Hvidra-Vodice, UHDDR-Vodice, UHBDDR-Boban Vodice i potporom Grada Vodica, kojima se ovim putem i zahvaljujemo.

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 22 Rujan 2019 17:50
djelomob1.jpg